Naslovna » Ukusni Zalogaji » Zimska hrana » Od kelja i sočiva – Musaka
Ukusni Zalogaji Zimska hrana

Od kelja i sočiva – Musaka

od-kelja-i-sociva-musaka
Pravo vreme da se proba zimska musaka.
Za ovo bogato zimsko vegetarijansko jelo potrebno je:
  • 400g smeđeg sočiva,
  • jedan crni luk sitno iseckan,
  • 1 šargarepa sitno iseckana,
  • 2 čena belog luka sitno iseckana,
  • 2 karanfilića,
  • 400g seckanog paradajza (ili mlevenog iz zimnice),
  • 1/4 šolje seckanog peršuna,
  • veza kelja (sa uklonjenim stabljikama),
  • nekoliko pečenih listova kelja,
  • 2 kašike maslinovog ulja.
Za beli sos, potrebno je:
  • 50g putera,
  • 40g brašna,
  • 2 i po šolje mleka,
  • 30g rendanog tvrdog sira,
  • jedno blago umućeno jaje.
Priprema

Zagrejte kašiku ulja u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni i beli luk, šargarepu i karanfilić. Dinstajte uz često mešanje 2-3 minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte paradajz, sočivo, peršun i pola šolje vode. Začinite solju i biberom. Krčkajte 8-10 minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i ostavite sa strane.

Drugu kašiku maslinovog ulja zagrejte na jakoj vatri na velikom tiganju. Naspite kelj. Dinstajte mešajući 4-5 minuta dok ne omekša. Ostavite sa strane.  Ispecite nekoliko listova kelja u tiganju na srednjoj vatri.

Da napravite sos, rastopite puter u malom tiganju na jakoj vatri dok ne počne da peni. Dodajte brašno i mešajte oko minut, ili do ne počne da pravi mehuriće. Skinite sa vatre, polako dosipajte mleko i mutite dok ne dobijete glatku masu. Potom vratite na srednju vatru i zagrevajte dok mešavina ne počne da ključa i ne zgusne se. Umešajte rendani tvrdi sir dok se ne rastopi. Umešajte jaje. Sklonite sa vatre i mešajte dok ne dobijete gusti sos.

U međuvremenu, rernu ste zagrejali na 180oC. Jednu činiju za pečenje premažite uljem. Rasporedite polovinu mešavine sočiva po dnu. Odozgo didajte dinstani kelj. Potom dodajte ostatak mešavine sočiva, pa ostatak dinstanog kelja. Odozgo kašikom naspite beli sos i izglačajte ga. Pecite musaku 35-40minuta, ili dok ne dobije zlatnobraon boju. Pospite pečenim keljom odozgo i poslužite. Izvor: zdravahrana.com

 

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...