Očuvanjem ekosistema ka sigurnom ekonomskom razvoju

Očuvanjem ekosistema ka sigurnom ekonomskom razvoju

Zašto višenamensko korišćenje određenog područja, odnosno kombinovanje šumarstva sa tradicionalnim stočarstvom može povećati ukupnu dobit i razvoj društva, neke su od tema regionalnog događaja „Vrednovanje i ulaganje u biodiverzitet i usluge ekosistema za održivi razvoj – naučene lekcije i buduće smernice“, koji će se 17. i 18. aprila 2018. održati u Novom Sadu u Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine.

Cilj

Cilj ovog regionalnog događaja je razmena informacija, iskustava i primera dobrih praksi među donosiocima odluka, planerima, praktičarima i istraživačima iz sektora koji utiču i zavise od životne sredine i ekosistemskih usluga. Na simpozijumu će, kako ukazuje i naziv događaja – naučene lekcije i buduće smernice, biti predstavljeni rezultati sprovedenih studija slučaja, s ciljem da njihovi zaključci i preporuke doprinesu donošenju odluka zasnovanim na novim saznanjima i podacima relevantnim za planiranje i upravljanje ekosistemima u Jugoistočnoj Evropi.

Istraživanja

Dosadašnja istraživanja u regionu, kao na primer koliko i kakav kvalitet vode Neretve i Trebišnjice je potreban da se proizvede neophodna električna energija datog regiona, a koliko još može da se proizvede za izvoz i ostvari prihod za dato područje, ilustrovaće verovatno (nove) modele doprinosa životne sredine razvoju elektroprivrede, poljoprivrede, turizma i sl. Koncept vrednovanja prirodnih resursa a kroz ekosistemske usluge nudi mogućnosti i za alternativne oblike finansiranja, odnosno kako životna sredina doprinosi racionalizaciji budžetskih sredstava i održivom razvoju. Na okrugolom stolu, koji se održava dan posle simpozijuma, očekuje se formulisanje regionalnih preporuka o ekosistemskim uslugama i njihovom vrednovanju za region Jugoistočne Evrope, čijim integrisanjem u razvojne planove se može obezbediti ekonomski rast i razvoj.

Dvodnevni događaj organizuje Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – projekat Biodiverzitet (ORF BD) kroz potprojekat „Procena i vrednovanje usluga ekosistema (ESAV) u procesima planiranja i donošenja odluka“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *