Naslovna » Zelena Planeta » Očuvanjem ekosistema ka sigurnom ekonomskom razvoju
Srbija i region Zelena Planeta

Očuvanjem ekosistema ka sigurnom ekonomskom razvoju

Očuvanjem ekosistema ka sigurnom ekonomskom razvoju
Kako tradicionalno stočarstvo može doprineti efikasnijoj zaštiti od poplava.

Zašto višenamensko korišćenje određenog područja, odnosno kombinovanje šumarstva sa tradicionalnim stočarstvom može povećati ukupnu dobit i razvoj društva, neke su od tema regionalnog događaja „Vrednovanje i ulaganje u biodiverzitet i usluge ekosistema za održivi razvoj – naučene lekcije i buduće smernice“, koji će se 17. i 18. aprila 2018. održati u Novom Sadu u Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine.

Cilj

Cilj ovog regionalnog događaja je razmena informacija, iskustava i primera dobrih praksi među donosiocima odluka, planerima, praktičarima i istraživačima iz sektora koji utiču i zavise od životne sredine i ekosistemskih usluga. Na simpozijumu će, kako ukazuje i naziv događaja – naučene lekcije i buduće smernice, biti predstavljeni rezultati sprovedenih studija slučaja, s ciljem da njihovi zaključci i preporuke doprinesu donošenju odluka zasnovanim na novim saznanjima i podacima relevantnim za planiranje i upravljanje ekosistemima u Jugoistočnoj Evropi.

Istraživanja

Dosadašnja istraživanja u regionu, kao na primer koliko i kakav kvalitet vode Neretve i Trebišnjice je potreban da se proizvede neophodna električna energija datog regiona, a koliko još može da se proizvede za izvoz i ostvari prihod za dato područje, ilustrovaće verovatno (nove) modele doprinosa životne sredine razvoju elektroprivrede, poljoprivrede, turizma i sl. Koncept vrednovanja prirodnih resursa a kroz ekosistemske usluge nudi mogućnosti i za alternativne oblike finansiranja, odnosno kako životna sredina doprinosi racionalizaciji budžetskih sredstava i održivom razvoju. Na okrugolom stolu, koji se održava dan posle simpozijuma, očekuje se formulisanje regionalnih preporuka o ekosistemskim uslugama i njihovom vrednovanju za region Jugoistočne Evrope, čijim integrisanjem u razvojne planove se može obezbediti ekonomski rast i razvoj.

Dvodnevni događaj organizuje Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – projekat Biodiverzitet (ORF BD) kroz potprojekat „Procena i vrednovanje usluga ekosistema (ESAV) u procesima planiranja i donošenja odluka“, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) a finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Izvor: Blic.rs