Naslovna » Ukusni Zalogaji » Salate i Apetizeri » Obrok salata od cvekle
Salate i Apetizeri Ukusni Zalogaji

Obrok salata od cvekle

obrok-salata-od-cvekle
Ukusna salata od cvekle sa crvenim zeljem i drugim zdravim namirnicama.

Ukusna salata zahvaljujući kojoj ćete puca od zdravlja. Sezona gripa je na vrhuncu pa je sada pravo vreme da ojačamo organizam uz pomoć ishrane.

Brojne namirnice pomažu telu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog „lečenja“ hranom u trenutku kada nas savlada prehlada ili grip, moramo misliti i na svoje opšte zdravstveno stanje.

Dobra krvna slika osnova je dobrog zdravlja i zato bismo na svoj jelovnik takođe morali uvrstiti hranu koja stabilizuje nivo gvožđa u krvi. Jedan od naših najjačih saveznika za to svakako je – cvekla. Upravo je ona jedan od „superheroja“ koje uvek treba imati u kuhinji tokom hladnih dana.

Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemije, odnosno malokrvnosti. Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cikli pomaže hemoglobinu preneti kiseonik do stanica.

Time utiče i na povećanje energije, ali i sprečava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku sa anemijom. Ako se redovno konzumira, ona može značajno pročistiti jetru. Mnogi ne vole cveklu zbog njenog specifičnog „zemljanog“ ukusa, ali zato ju možete kombinovati sa drugim namirnicama koje će neutralisati taj ukus i istaknuti slatkoću cvekle.

U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.

SASTOJCI ZA SALATU:
  • ¼ glavice crvenog zelja
  • 2 cvekle srednje veličine
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 veća jabuka
  • 10 dg rukole
  • 1 mali crveni luk
  • 1 šaka peršunovog lišća
  • 1 šaka semenki ili orašastih plodova po želji
  • 1 veći limun
  • so i biber
  • ulje
PRIPREMA SALATE:
  1. Naribajte zelje ili ga tanko isecite pa zatim temeljno operite. Ogulite cveklu, šargarepu i jabuku, operite ih i narendajte. Očistite i operite rikolu. Luk i peršun naseckajte nasitno. Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, naseckajte i njih. Ako koristite manje semenke, njih ne morate sjeckati.
  2. Sve sastojke stavite u činiju, posolite, pobiberite i začinite uljem i sokom od jednog limuna.
SAVET:
  • ako ne volite salatu začinjavati limunom, umesto njega možete koristiti sirće, ali imajte na umu da je limun važan deo ove salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji gvožđa
  •  u salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput crvenog radiča, zelene salate, narendane korabice itd.
  • ako želite ovu salatu jesti kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput npr. pečene piletine koju ste narezali na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma te mahunarki poput sočiva.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr