Naslovna » Bio Bašta » Urbana Bašta » Novi način druženja u Beču – Baštovanstvo
Bio Bašta Urbana Bašta

Novi način druženja u Beču – Baštovanstvo

novi-nacin-druzenja-u-becu-bastovanstvo
Grad Beč podržava samostalno baštovanstvo, pružajući besplatne informacije i savetovanje.

Rashlađujuće zelenilo, cveće raskošnih boja, sveže povrće i povezivanje sa komšijama – sve to i mnogo više omogućava urbano baštovanstvo.

Aktivnosti

Aktivnosti kao što su briga o zajedničkim baštama ili  zajedničko baštovanstvo jačaju zajedništvo, stvaraju mesta za odmor i druženje i omogućavaju svima da učestvuju u oblikovanju izgleda svog mesta stanovanja. Razmena između stanara različitih generacija i kulturnog porekla sprečava komšijske nesuglasice.

Oblici urbanog baštovanstva

Raznovrsni su oblici baštovanstva – od sađenja drveća na uličnim pločnicima, preko žardinjera pa do bašta u komšiluku. Baštovanstvom  se može baviti svuda – od najmanjih površina u gradu do bašti u komšiluku. Eksperti Gradske službe za opštinsko savetovanje i gradsku obnovu pružaju podršku pri planiranju i moderaciji baštovanskih grupa i prilikom izvođenja planova. Osim toga, organizuju se i brojne radionice i dešavanja na tu temu.

U okviru inicijative „Baštovanstvo iza ćoška“, koju sprovodi Gradska služba za opštinsko savetovanje i obnovu grada građani mogu samostalno da sade drveće na gradskim ulicama. Na radionicama zainteresovani mogu učestvovati u različitim projektima, razmeniti iskustva sa drugim baštovanima ili proširiti svoja znanja. Izvor: energetskiportal.rs

2 Komentara

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...