Njeno visočanstvo – sarma

Sarma je specijalitet bez koga su praznici na Balkanu jednostavno nezamislivi. Slave, Božić, doček Nove godine, sve veće proslave proslavljamo u njenom društvu. Ovaj spoj kiselog kupusa, mlevenog mesa, riže i suvog mesa je apsolutni klasik.

Iako sigurno imate svoj recept za sarmu, mi vam za svaki slučaj donosimo jedan, isproban i veoma ukusan. Onako kako su nas naše mame učile.

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg mlevenog mesa (700 g junetine, 300 g svinjetine)
  • 180 g riže
  • 1 jaje
  • 3 glavice crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • Sitno naseckan sveži peršun
  • Začini (so, biber, vegeta, crvena paprika, lovorov list)
  • Paradajz sos
  • Suvo meso (rebra, kolenica)

Za početak odvojite listove od glavica i nožićem odrežite onaj tvrdi korenatsi deo sa listova. Ako je kupus previše slan, slobodno listove operite pod mlazom hladne vode. Kad ste pripremili kupus, pređite na pripremu nadeva.

U posudu sipajte meso, zatim dodajte sitno naseckan crveni i beli luk, peršun, rižu, jaje i sve začine. Nadev dobro izmešajte rukama i dodajte jednu manju šolju mlake vode jer na taj način nadev u sarmi neće biti tvrd već lep i rastresit.

Kad ste dobro izmešali nadev obavezno ga stavite u frižider da odmara, najmanje pola sata, a nakon toga krenite na oblikovanje sarmica. Ako je nadev upio previše vode u frižideru i čini vam se previše suv slobodno dodajte još malo vode i dobro promešajte.

Na dno velike šerpe stavite nekoliko kašika masti i poređajte nekoliko listova kiselog kupusa da se sarma tokom kuvanja ne zalepi. Na sredinu šerpe stavite suvo meso pa motajte sarmice i slažite ih u šerpu oko suvog mesa, sve do vrha.

Kad ste potrošili sav materijal, na vrh stavite jš nekoliko parčića suvog mesa, sarmu pokrijte sa još listova kiselog kupusa i zalijte vrućom vodom u koju ste umešali malo paradajz sosa, sasvim malo začina (so, biber, šećer) i jedan lovorov list. Ovom mešavinom zalijte sarmu, taman da ogrezne, pokrijte jednim tanjirom koji ste okrenuli naopako i stavite na šporet da kuva.

Za početak pojačajte vatru dok ne proključa pa smanjite na najmanje i ostavite da lagano krčka 2,5 – 3 sata.

Naša sarma je verzija bez zaprške, ali vi možete napraviti i zapršku za kraj. Količinu suvog mesa takođe odredite sami prema vašem ukusu. Izvor: http://lifepressmagazin.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *