Naslovna » Abeceda Ishrane » Hrana za Telo » Nitko nije imun na njegovo veličanstvo limun
Abeceda Ishrane Hrana za Telo

Nitko nije imun na njegovo veličanstvo limun

S vremena na vrijeme, većina ljudi prolazi kroz teška razdoblja. Kada se to dogodi, prijatelji će vam najčešće reći: „Kad ti život da limun, napravi limunadu.“ Istina je da je dobra čaša limunade osvježenje i pruža pravo olakšanje u vrućim ljetnim danima, ali to nije sve! Ljudi, limun je zakon!

Stari Egipćani pili su sok od limuna ili ga jeli kao zaštitu od svakojakih otrova. Istraživanja su potvrdila ovaj mit i dokazala kako je limun izvrsno pomagalo kod mršavljenja. To je uglavnom zato što sok od limuna potiče probavu i čisti jetru. Dokazano je da voda s okusom limuna smanjuje apetit, tako da teorija o mršavljenju svakako stoji. Osim toga ako je pijete ujutro – pomoći će vam aktivirati proces detoksikacije.

Limun vam može uštedjeti i novac koji trošite na preparate za akne. Istraživanja dokazuju iznimno pozitivne rezultate u rješavanju problema akni i sprječavanju njihova nastanka. Dnevno tretirajte osjetljiva područja, i u kratkom ćete roku ostvariti željene rezultate.

Osim toga, ovaj svestrani agrum osvježavajućeg okusa može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Limun pomaže i kod groznice, prehlade ili gripe, pruža olakšanje kod simptoma anksioznosti ili nesanice jer ima iznimno umirujući učinak na tijelo; osvježava dah (odličan za osobe s kroničnim zadahom iz usta ) i smanjuje krvni tlak.

Mislimo da smo ovime definitivno uklonili sve negativne konotacije kad je limun u pitanju, jer vam je on, koliko god gorko-kiseo bio, jednostavno pravi životni prijatelj. Svi na limunadu! (Izvor: punkufer.hr)