Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Naročota važnost jesenjeg kompostiranja leja
Bio Bašta Organska Bašta

Naročota važnost jesenjeg kompostiranja leja

Osnovni zadatak ovog postupka je u tome da se oslobodi zemljište leja od korova, glavnih konkurenata kulturama za zemljišnu i atmosfersku hranu. To je korisno ne samo za dobijanje većih prinosa sledeće sezone, već i zbog toga, što baštovan neće morati celog sledećeg leta mahati motikom i pleviti korov. To će olakšati posao baštovanu, i priuštiti mu vreme za prijatnije poslove.

Pred jesenje nanošenje komposta na površinu leja, zemlja se pažljivo rilja posebnim ploskorezom, da bi se korenje kultura i korova koje je ostalo u zemljištu što je moguće više iseklo. Posle toga se nanosi kompost, u ravnom sloju se raspoređuje po celoj površini leja. Sloj komposta se poliva rastvorom EM-preparata sa dodatkom slatkog.

Mikroorganizmi EM-preparata pod slojem komposta, kao ispod bunde, još dugo će posle dolaska jesenjih i zimskih mrazeva, nastaviti aktivno da žive i fermentišu ostali humus u zemlji, između ostalog i korenje ozloglašenih korova. Uoči proleća sledeće godine, zemljište celog korenskog sloja popunjava se novim humusom, postaje rastresitije i struktuiranije, što znači i plodnije baš pred početak nove setve i sadnje u novoj sezoni.

Zar pobrojano gore nije „naročito važno“? (Izvor: zdravasrbija.com)