Napravljen stohiljaditi električni automobil  BMW i3

U Nemačkoj je, nepune četiri godine nakon početka proizvodnje, izrađen stohiljaditi primerak BMW-ovog električnog automobila i3. Početkom 2018. godine, na tržištu će se pojaviti redizajnirana verzija ovog vozila.

Ovaj model, koji je pre svega namenjen vožnji u gradskim uslovima, sklapa se u Lajpcigu, gde se svakog dana napravi oko 120 automobila. Tokom 2016. godine proizvedeno je ukupno 26.631 primeraka.

Model i3 predstavlja važan iskorak u zaokretu kompanije BMW, koja je ranije izrađivala automobile koji poseduju motore sa unutrašnjim sagorevanjem, ka proizvođaču koji će uskoro u ponudi imati više novih modela na električni pogon, kao i plug-in hibridne verzije svih aktuelnih vozila.

Cilj

– Krajnji cilj je da BMW postane jedan od najuspešnijih svetskih snabdevača automobilskog tržišta vozilima koja za pogon koriste električnu energiju – rekli su iz sedišta ove kompanije u Minhenu.

Trenutno, BMW u svom podbrendu sa oznakom „i“ pored modela i3 ima i sportski plug-in hibrid i8, a u 2018. se očekuje početak proizvodnje i modela BMW i8 Roadster.

Baterija

Sa punom baterijom BMW i3 ima autonomiju od 156 km, a sa dodatnim, malim benzinskim motorom, koji služi isključivo za generisanje električne energije može da pređe oko 290 km. U varijanti sa dodatnim „benzincem“, automobil je nešto sporiji (postiže ubrzanje do 100 km/h za 7,7 s).

BMW i3s može da se pohvali novim Sport modom vožnje i jačim elektromotorom koji isporučuje 186 ks, što je 15-ak konjskih snaga više u odnosu na agregat iz prethodne verzije modela i3. BMW i3s od 0 do 100 km/h stiže za 6,9 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h. Izvor: b92.net