Napravite prirodni insekticid, zaboravite otrove u bašti (recepti + saveti)

Napravite prirodni insekticid, zaboravite otrove u bašti (recepti + saveti)

Da li je neophodno da zaspete dvorište i baštu otrovima? Ako znate tajne starinskog prirodnog insekticida, možete lako da se odbranite od ovih napasti uz pomoć biljke buhač, piše Lepa & Srećna.

Buhač (Chrysanthemum cinerariifolium) ili buvač, divlji pelin, dalmatinska hrizantema je biljka koja se nekada uzgajala u velikim količinama i koja je izvor prirodnog insekticida. Buhač potiče iz Dalmacije gde raste na kamenitim pašnjacima, ali ga nalazimo i u Francuskoj i Keniji, gde ga dosta proizvode. Kenija se čak smatra najvećim proizvođačem.

Buhač se uzgaja zbog svojih cvetnih glavica iz kojih se preradom i sušenjem dobija hemijska supstanca koja se zove piretin. Piretin se upotrebljava kao odličan, prirodan insekticid u organskoj proizvodnji koja ima svojstvo da kontroliše odnosno odbija veliki broj insekata bez štetnog uticaja na okolinu.

Piretin iz ove biljke uništava štetočine a ne ugrožava čoveka, životinje i biljke, veoma brzo se razgrađuje i njegovom prirodnom upotrebom  nestaju svi insekti koje štete pri organskoj proizvodnji voća, povrća i biljaka.

Ova biljka je korisna i u medicini pogotovu u lečenju crevnih infekcija, što posebno naglašava njegovo neotrovno dejstvo.

Buhač je vrlo otporna biljka koju možete da uzgajate i u vašoj bašti, a da biste ga upotrebljavali kao insekticid, možete lako da pripremite sredstvo od ove biljke.

Evo recepta za primenu: cvetovi se preliju vrelom vodom i ostavljaju se da odstoje nekoliko sati u vodi ili jedan dan zatim se voda procedi i ta tečnost se koristi u voćnjaku ili povrtnjaku po potrebi.

Napravite prirodni insekticid, zaboravite otrove u bašti (recepti + saveti) 1
Organska proizvodnja hrane

Uputstvo za uzgajanje

Ako želite da se sami bavite proizvodnjom ovog ekološkog insekticida, setva nije previše zahtevna, a biljka daje velike prinose.

Seme buhača možete da posejete u proleće ili jesen, direktno u leje. Preporučuje se jesenja setva da biste dobili veći prinos. Biljke vrlo brzo niču i već na leto ćete dobiti cvetove.

Prilikom setve, posebno vodite računa o razmaku između biljaka koji bi trebalo da bude oko 20 cm; važan je  da biste mogli lakše da uklonite korov.

Mere nege podrazumevaju prihranu koju možete da obavite dva puta godišnje kao i okopavanje između redova da bi zemlja bila rastresita. Prihrana se bazira na KAN-u i NPK, koji se koriste po istom principu i za travnjake.

O vremenskim prilikama ne morate da brinete jer je buhač vrlo otporan, podnosi sve temperaturne promene i loše vremenske uslove.

Tokom berbe buhača skidaju se cvetovi koji se suše u tamnoj i provetrenoj prostoriji i zatim se pakuju u papirne vrečice.

Ukoliko ste ljubitelj zdravog voća i povrća i ekološkog uzgajanja, buhač je idealna biljka za organsku proizvodnju, zato što se brzo razgrađuje, vrlo je efikasan i nije otrovan za okolinu.

Izvor: Lepa & Srećna

3 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *