Napitak uz kojeg više nećete biti kao tromi meda

Želite li svoju kafu, čaj, smoothie, ali i jela učiniti super zdravima i pomoći vam da tromost i nedostatak energije nestanu kao rukom odneseni, onda će „čarobni“ prah matcha koji potiče iz Japana biti najbolji izbor.

Čaj od matcha praha je čak 10 puta snažniji od zelenog čaja

Matcha prah, fino mljeveni prah listova zelenog čaja, s pravom je svrstan u superhranu jer će vas njegovi sastojci ispuniti energijom i udahnuti vam novi život.

Matcha nastaje od procesuiranih listova zelenog čaja koji su lupanjem pretvoreni u fini prah. Prah se zatim prosijava i muti s vrućom vodom. Ova praksa pravljenja matcha praha nastala je u Kini oko 10. veka, ali najbolja matcha dolazi iz Japana. Čak je i drevna tradicija ispijanja čaja nastala u 12. veku u Japanu izgrađena upravo oko matcha praha slavnog po svom prepoznatljivom i posebnom ukusu.

Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi matche se 20 dana pre žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca. Na taj način potiče se proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, amino kiseline koja je prirodni sastojak biljke čaja i nekih vrsta gljiva. Ovaj sastojak zaslužan je i za svojstvo čaja da istovremeno smiruje i stimulira.

Uz to, matcha potiče metabolizam i brže sagorevanje masnoća, pomaže pri regulaciji i održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi te se smatra 10 puta snažnijim od običnog zelenog čaja. Pročitajte i 7 razloga zašto je vrući napitak od đumbira bolji do čaja.

Upravo zato je matcha prah idealan za spravljanje u obliku kafe, čaja, smoothija, ali i kao dodatak raznim jelima. Za maksimalnu umućenost napitka, koristite metlicu napravljenu od bambusa.

Priprema matche u obliku čaja:

U šoljicustavite kašike matcha praha, dodajte 2, 3 kašike tople vode i razmutite prah dok se zapeni. Dodajte tople vode do vrha šoljice, promešajte i popijte.

Priprema matche u obliku kafe:

Razmutite matcha prah u šoljicu i zagrejte 2 decilitra mleka. Ulijte polovicu toplog mleka u šoljicu s matchom, a polovicu u manju bočicu i snažno mućkajte dok ne postignete gustu, kremastu teksturu pene. Ulijte penu u napitak, malo promešajte i matcha kafa je gotova. Po želji ukrasite matcha prahom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *