Namirnice koje neutrališu zadah od belog luka

Beli luk daje jelima fantastičnu aromu, ali zadah nakon jela i nije baš najprijatniji. Evo kako rešiti taj problem.

Lekovita svojstva belog luka i nejgova fantastična aroma ponekad padnu u senku neprijatnog zadaha koji ostaje nakon ukusnog obroka. Srećom, određene namirnice sadrže materije koje neutrališu nezgodnog pratioca jela sa belim lukom.

Polifenoli, koji se nalaze u biljaka, mogu biti ključni u efikasnom suzbijanju zadaha od belog luka. Ova jedinjenja deluju kao antioksidanti i razbijaju sulfide koji daju oštar miris belog luka.

Prvih pet namirnica sa liste sadrže polifenole, a efikasnost mleka dolazi iz kombinacije vode i masti koji ispiraju ostatke belog luka u ustima.

Evo koje namirnice su uspešni borci neprijatnog zadaha:

  1. Jabuka
  2. Spanać
  3. Bosiljak
  4. Peršun
  5. Zeleni čaj
  6.  Mleko (punomasno ima veću efikasnost)

(Izvor: stvar ukusa; sxc.hu)