Iako smo duboko zagazili u oktobar to nikako ne treba da znači da ste završili sa pripremom zimnice, sve dok su nam tržnice i supermarketi prepuni divnih plodova. Danas vam donosimo recept za marmeladu od narandže.
Potrebni sastojci:
- 675 g španskih narandži
- Sok od 2 manja limuna
- 1,3 kg šećera
Iscedite sok naranže, a pulpu i koštice izvadite, stavite u kesicu od muslina i dobro zavežite. Koru narandže isecite na manje komade pa koru i kesicu muslina u kojoj se nalaze ostaci namačite u 60 ml vode nekoliko sati ili preko noći.

Sipajte sok narandže i limuna u ekspres lonac, zatim dodajte vodu, kore i vrećicu muslina sa ostacima. Namestite poklopac i ostavite da se kuva 10-15 minuta, u zavisnosti od debljine kore.
Nakon toga, smanjite pritisak i ostavite da se sve prohladi na sobnoj temperaturi. Pomoću dve kašike dobro iscedite vrećicu od muslina pa je bacite, a zatim dodajte šećer i mešajte dok se ne istopi.
Pojačajte temperaturu šporeta i ostavite da marmelada brzo zakuva u otkrivenoj posudi, kašikom skidajte penu ako je neophodno i ostavite da kuva dok ne dostigne željenu gustinu.
Pre nego budete sipali marmeladu u čiste, sterilne i zagrejane teglice ostavite da se kratko prohladi na sobnoj temperaturi. Poklopite i ostavite da se hladi. Izvor: lifepressmagazin.com