najodrziviji-stadion-na-svetu-ima-holandski-klub-ajaks

Najodrživiji stadion na svetu ima holandski klub Ajaks

Upravo ovaj velelepni stadion poseduje sistem za skladištenje energije od 3 megavata, a baterije u kojima se skladišti energija, nove ili korišćene, preuzete su iz električnih automobila.

Najveći stadion u Holandiji, nekadašnja Amsterdam Arena, dobio je nov naziv po holandskom fudbaleru Johanu Krojfu. To je matični stadion fudbalskog kluba Ajaks i pozornica za holandski nacionalni tim, velike koncerte, plesne događaje i poslovne sastanke  koji godišnje ugosti više od dva miliona posetilaca.

Sistem

Ovaj sistem omogućava pouzdanije i efikasnije snabdevanje i korišćenje energije za brojne potrebe na stadionu, objekte u okruženju i holandsku energetsku mrežu. Sam sistem ima važnu ulogu u ravnomernoj raspodeli električne energije u skladu sa energetskim potrebama stadiona.

Takođe, obezbeđuje rezervno napajanje, smanjuje upotrebu dizel generatora i rasterećuje elektro-energetsku mrežu tako što ublažuje nagle promene opterećenja energije koji se javljaju tokom koncerata.

Energija se dobija iz 4.200 solarnih panela koji se nalaze na krovu stadiona. O tome koliki je kapacitet sistema od 3 megavata, govori i podatak da on dovoljno veliki za snabdevanje nekoliko hiljada domaćinstava neophodnom energijom.

Stadion

„Stadion može da obezbedi značajnu količinu energije, čak i tokom prekida u mrežnom napajanju. Zahvaljujući tome, on će doprineti stabilnosti holandske elektro-energetske mreže. Arena Johan Krojf predstavlja jedan od najodrživijih stadiona na svetu i prednjači u uvođenju inovacija kao što je ovaj jedinstveni sistem za skladištenje energije“, izjavio je Henk van Ran, direktor za inovacije na stadionu.

Tvorci

Tvorci ovog jedinstvenog projekta su kompanije Nissan, Eaton, Bam i The Mobility House uz podršku Amsterdamskog fonda za klimu i energiju, a zaslugom ovog kreativnog tima stadion je bio u finalu za nagradu Biznis grin tehnolodži. Izvor: energetskiportal.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *