Moj Mali Akvaponski Sistem Na Terasi Stambene Zgrade

Ideja je delovala toliko očigledna i jednostavna da nisam mogao da verujem kako niko ranije nije spojio te dve stvari, uzgoj riba sa uzgojem bilja. Od tog trenutka sam odlučio da saznam sve što može da se sazna o tome, jer sam imao milion pitanja i pod pitanja koje nisam imao kome da uputim. Pročitajte detaljnije Šta su Akvaponika i Hidroponika?

Toliko sam bio zainteresovan za celu ideju da sam proveo naredih 10-12 meseci čitajući i istraživajuči po internetu. Pregledao sam ogroman broj videa i pročitao puno tekstova što na engleskom jeziku tako i na drugim jezicima koristeći naravno google prevodioc :) šta da se radi, nisam mogao da stanem.

Nakon otprilike godinu dana odlučio sam da probam, naravno morao sam da ubedim suprugu da je to dobra ideja, što je dosta teško išlo ali se na kraju ona ipak složila uz komentar „Kad ćeš već jednom da odrasteš“ :). Kako smo mi tada živeli u stambenoj zgradi na trećem spratu, sa malom terasom i samo par sati dnevno sunca ideja je bila teško ostvariva ali ipak to me nije odvratilo da probam, sastavim sistem pa kud puklo da puklo.

Sledeći korak je bio za koji dizajn ću da se odlučim, morao sam da nađem što jednostavniji sistem, sa što manje ulaganja. Naravno mogao sam sve to da uradim sa dve kante i pumpom za vodu ali to mi nije imalo smisla, jer to povlači drugi niz probema sa malom količinom vode, temperaturnim razlikama i naglim skokovima i padovima PH vrednosti vode. Pogledajte još neke od predloga Kako Napraviti Mali Akvaponski Sistem za Učenje i Testiranje

Konačno, dizajn je odobren :) odlučio sam se za sistem sa 2 pvc bureta i drvenim postoljem, našao sam video na internetu jednog gospodina iz Amerike koji je napravio skoro baš kako sam ja zamislio. Iskoristio sam njegov već postojeći dizajn i doradio ga malo sa unapređenjima i poboljšanjima koje sam ja smatrao da treba da ima, što se na kraju pokazalo kao dobra ideja. Ovaj video mi je dosta pojednostavio stvari u smislu drvene police koja će da nosi ceo sistem, i jednostavnije od ovoga nisam uspeo da pronađem.

Moja ideja je bila u tome da je glavni rezervoar vode spojen sa filterom, metodom spojenih sudova. U filter kutiji se nalazi pumpa koja tera vodu u prvu polovinu bureta gde se nalazi plivajući metod sa stiroporom. Zatim iz prve polovine voda se preliva u drugu polovinu gde se nalazi potapajući sistem sa šljunkom i sifon koji zatim puni, prazni i vraća vodu dole u glavni rezervoar  i time se zatvori ceo krug protoka vode.

I eto, odluka je pala, vreme je da se ide u šoping. Otišao sam na internet i pronašao na oglasima 2 pvc bureta na prodaju po povoljnoj ceni od oko 10e komad i jednu plastičnu kantu od oko 10 l. Zatim sam otišao do najbljižeg stovarišta građevinskog materijala i kupio oko 12m daske debljine 2,5 cm i 0.5 m2 stiropora od 5 cm debljine i pvc cevi oko 4 m .

Zatim put do najbliže prodavnice za kućne ljubimce i kupio pumpu za vodu i pumpu za vazduh, nekoliko rasršivača za vazduh, par metara silikonskog creva i naravno ribice. Koristio sam ribe kod nas poznate kao Koi, što je vrsta azijskog ukrasnog šarana, vrlo su otporne na raznorazne bolesti i temperaturne razlike, dobro podnose hladnu i toplu vodu i mogu da narastu dosta velike čak do 3 kg.

Još mi je falio šljunak koji sam pronašao u mom kvartu sa nekog gradilišta koji sam naravno morao dobro da isperem (kasnije sam ga zamenio sa glinenin šljunkom), i plastične čašice za bilje koje sam kupio na internetu, naravno mogao sam da koristim obične jeftine 2dl čaše i da ih prosečem ali ove su bile dosta jeftine oko 10 din komad tako da sam ipak uzeo 40 pravih čašica za hidroponiku.

Za par dana mojoj sreći nije bilo kraja, sav materijal je bio na okupu i napokon mogu da počnem da sklapam. Prvo sam naravno jedno bure presekao na pola da bi dobio dve polovine za uzgoj bilja. Drugo bure koje će se koristiti kao rezervoar za vodu sa ribama i biti postavljeno horizontalno, na njemu sam prosekao otvor oprilike 25 – 40 cm da bi mogao lakše da priđem i postavim sve unutra. Zatim sam sklopio policu koja je vrlo jednostavnog dizajna kao što ste videli na prethodnom videu a polica je otprilie visine 1m a dužine oko 2,2m.

I na kraju dolazi najslađi deo, postavljanje cevi, ulazih i izlaznih, a na originalni dizajn gospodina iz amerike ja sam napravio neke promene i dodatke koje uključuju dodavanje prelivne cevi u slučaju ako se iz nekog razloga sistem zapuši da se voda vraća u glavni rezervoar, i dodao sam još pred filter za krupne čestice iz razloga što sam ja hteo da probam obe metode koje uključuju plivajući sa stiroporom i potapajući sa šljunkom i sifonom, jer prva ulazna tačka vode je plivajući metod i nisam hteo da se sva prljavština skuplja tu, zato sam dodao pred filter.

Nakon otprilike dve nedelje lupanja i prljanja po dnevnoj sobi i terasi sve je bilo sklopljeno i spremno za testiranje. Kako sam ja sve lepio silikonom bilo je potrebno dan dva da se silikon osuši i nakon prvog punjenja vode, hmmmm kaplje na par mesta. proveo sam jos 2-3 dana u krpljenju rupa i nakon toga sve je bilo spremno za šljunak.

Stavio sam šljunak u drugu polovinu i ostavio sistem da cirkuliše vodu jedno 7 dana iz razloga da se sva prljavština iz šljunka koja je možda ostala dobro ispere. Posle toga voda se izbistrila i nakon finalnog pranja filtera bilo je vreme da se stave ribe u sistem.

Kako neki Akvaponisti predlažu sistem treba da cirkuliše vodu samo sa ribama mesec do dva dana da bi sistem sazreo kako kažu, naravno ja nisam moga da čekam. Počeo sam odmah da pravim prve sadnice koje su nakon 2-3 nedelje bile već spremne za presađivanje, i od tog trenutka ja sam imao kompletno završen i funkcionalan Akvaponski sistem sa dve metode, oko 30 ribica i ukupno 50+ sadnih mesta.

Nažalost moja terasa je imala samo 3 sata sunca leti i oko 1,5 sat zimi, ali i pored toga ceo sistem je bio više nego uspešan i dokazao ceo princip Akvaponike kao savršene simbioze ribe i bilja, gde je sve 100% organski, 100% iskorišćenje vode, 400% brži rast bilja i sve to sa samo 10% rada i servisiranja u poređenje sa redovnom proizvodnjom povrća.

Sve ovo je bilo pre više od 7 godina i ovaj sistem više ne postoji ali je bio prekretnica u mome učenju i savladavanju celog prinicipa Akvaponike, i mogu vam reći da je bilo zadovoljstvo raditi i praviti sve to, ja sam uživao kako malo dete. Ovaj sistem je sada zamenjen sa 3 plastenika kod moje familije na selu, sa oko 10.000 sadnih mesta i 500kg ribe.

Želim da podelim sa vama neke rane slike kad je sve bilo još u početnoj fazi, nažalost nemam slike same izgradnje ali imam odmah nakon izgradnje i par meseci posle. Uživajte i napišite komentar šta mislite o svemu ovome.

Nakon izgradnje

Nakon 2-3 nedelje sa prvim sadnicama

Nakon otprilike 6-7 nedelja

Neki naredni period, neznam tačno, mislim sledeća tura sadnica nakon 8-9 meseci

Ukoliko čitate ovo, stigli ste do kraja, čestitatmo! Zanima nas vaše mišljenje. komentar ili kritika, jer možemo da ponudimo pomoć na mnoga pitanja iz Akvaponike. Slobodno se javite i napišite ispod u komentarima šta mislite o svemu ovome. Pozdrav

6 komentara

 1. Stari bastovan 72

  Zbog promenljivih vremenskih uslova u poslednjih par decenija, misljenja sam da je ovaj vid kontrolisane proizvodnje vise nego odlican!!!

 2. Avatar

  Pa super je ispalo sve, ja sam mislio da napravim nesto slicno, doduse malo komplikovanije ali ste mi vi pojednostavili ovde, hvala.

 3. Avatar

  Odlična stvar! Samo me interesira par stvari:
  1) Kako ste održavali temperaturu vode u sistemu da se ne pregrije ljeti tj. smrzne zimi
  2) Od čega ste napravili filter (vidim da ima par komora)

  1. Zemlja
   Author

   Filter je pravljen od obicne plasticne kante, sa komorama koje sam pregradio unutra da imam vise faza ciscenja. Treba da bude mehanicko i biolosko ciscenje. Sto se temperature vode tice tu nema puno pomoci, jedino da filter, ribe i vecina cevi bude u hladu bez direktnog sunca, posto je to mala kolicina vode ona ce se grejati uvek, ja sam znao u sred leta na 40 stepeni da zaledim kesu vode u zamrzivacu i da stavim led u sistem da se malo razladi. Mada iz mog iskustva topla voda nepravi neki prevelik problem jedino za salate i sl.

  2. Zemlja
   Author

   a zimi nema problema kao sto vidite da je zastakljena terasa.

  3. Zemlja
   Author

   Ima jedan trik kod akvaponike! AKo sve sastavite , stavite ribe i bilje odmah i cekate da naraste e tako nemoze. Mora da se saceka 2-4 meseca da sistem sazri, tj mora se neko vreme cirkulise voda samo sa ribama bez bilja da se sistem obogati, da se nakupe nutrijenti u sistemu i korisne bakterije koje razlazu amonijak u nitrate koje biljke uzimaju kao hranu. Ujedno treba da prodje vreme da korisne bakterije nakupe i da ima dosta nutrijenata da bi bilje moglo da raste normalno.

Comments are closed.