Naslovna » Zelena Planeta » Nove tehnologije » Mobilni telefon koji radi bez ikakve baterije (video)
Nove tehnologije Video vesti Zelena Planeta

Mobilni telefon koji radi bez ikakve baterije (video)

Inženjeri Vašington univerziteta predstavili su javnosti funkcionalni prototip mobilnog telefona koji radi bez baterije.

Njihovo rešenje se, umesto na povećani kapacitet baterije za što dužu autonomiju, oslanja na prikupljanje energije iz okoline.
Ovaj prototip to čini uz pomoć male ćelije koja je u stanju da proizvede električnu energiju iz radio talasa ili svetlosti sunca – izvora koji su prisutni u skoro bilo kojem delu sveta.

Čip

Maleni čip veličine zrna pirinča na ovaj način može da proizvede i oko 3,5 mikrovata snage, što je dovoljno za obavljanje osnovnih funkcija ovog energetski izuzetno efikasnog telefona.
Komunikacija se za sada može uspostaviti sa baznom stanicom udaljenom najviše 15 metara, što je dovoljno za dokaz kako koncept funkcioniše – u priloženom videu inženjeri su pokazali kako su ostvarili poziv putem Skype-a, ali preko posebne bazne stanice koju su takođe izradili sami.
Obavljanje glasovnih telefonskih poziva izvodljivo je ukoliko je neki odašiljač elektromagnetnih talasa, poput bazne stanice, na udaljenosti od najviše 9,4 metra, ili ako postoji dovoljno snažan izvor svetlosti.
„Telefon bez baterije“ se za sada sastoji tek od 1 jednostavne štampane pločice i izrađen je od standardnih komponenti. Za biranje brojeva koristi kapacitivne tastere, a postoji moguićnost priključivanja standardnih slušalica sa mikrofonom.
U budućnosti bi trebalo da se razvije e-ink ekran kao i mogućnost enkripcije podataka i komunikacije.

Izvor: https://www.energetskiportal.rs/