mlecni-namaz-vurda-i-kako-se-pravi

Mlečni namaz vurda i kako se pravi

Međutim, možete je napraviti i sami.

Postoji više postupaka izrade mlečnog namaza zvanog vurda, ali gotovo svi uključuju ceđenje kiselog mleka.

Vurdu obično vežu za Lužnicu i pirotski kraj, ali prave je i u bugarskim selima, a širom sveta izrađuju je malo drugačije. Neki bi rekli, možda, da to nije prava vurda, ali ipak spada u istu vrstu namaza.

U našim krajevim obično postoje dve vrste. Sveža ili mlada se konzumira odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji 3 do 4 nedelje i obično je slažu sa paprikama da bi dobila kiselkast ukus. Za mnoge je ovo jedan od najboljih domaćih specijaliteta.

Priprema vurde

Možete je pripremati od kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka. Par litara domaćeg svežeg mleka stavite na šporet. Kada se lepo umlači, ugreje uspite čašicu kiselog mleka (neki to zovu potkvasa), pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. U nekim krajevima je čak “ušuškavaju” dekicama.

Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu. Vurda je kiselkasta, možete je soliti ili mešati sa paprikama.

U nekim krajevima vurda se pravi tako što se kiselo mleko kuva na nižoj temperaturi dok ne nastanu grudvice. Potrebno ih je pokupiti i stavitu u gazu i cediljku i ostaviti da se ocedi dok ne dobijete kremastu smesu.

U nekim drugim krajevima sveta vurdu kisele uz pomoć sirćeta ili limunovog soka. Na dve šolje mleka idu 4 kašike sirćeta (ili sveže isceđenog limunovog soka).

Mleko stavite u šerpicu i na šporet da zakuva. Mešajte ga stalno da ne zagori. Kada počne da jako kuva, isključite šporet i ostavite šerpicu na toplom da se hladi lagano. Dodajte 4 kašike sirćeta i trebali biste dobiti grudvice na površini mleka. Pokupite ih, ostavite da se kratko ocede u cediljku ili gazu i posle koristite kao mlečni namaz. Možete ga mešati sa začinima, svežim peršunom, rotkvicama. Izvor: lifepressmagazin.com

1 komentar

  1. Ima ga i u prodavnicama, Homoljska mlekara proizvodi, pod imenom Urda.p

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *