Naslovna » Blogovi » Miodrag Šandin predlaže ručak
Blogovi Domaće je najbolje Riba i Plodovi mora Ukusni Zalogaji

Miodrag Šandin predlaže ručak

Odličan ručak za 2 osobe a za 450,00 din. Nedelja,rano ujutro, pitanje uvek. Šta skuvati za ručak? Evo sta sam ja uradio juče. Ranije otišao na pijacu i kupio vezu zeleni 50,oo din.1 kg luka, crnog i ljubičastog 50,00 din. 1 karfiol 60.00 din 1 kg krompira belog 50,00 din,1 kupus 25,00 din i 4 kom deverike oko 1 kg. 120,00 din. 2 kom limuna 20.00 din. i jedan buket cveća. Brzo sam se vratio,skuvao dve kafe, na tacnu stavio cveće, kafu čašu vode i uz polubac probudio meni dragu osobu. Baš se obradovala, a još kad je čula da danas ja kuvam, smo se nasmešila, onako milo, zadovoljna pažnjom i ljubavlju.

Evo kako to ide sve po redu: Prvo sam očistio ribu, bila je sveža, škrge crvene, oči se cakle, izvadio drob, dobro oprao i pored svakog rebra dužinom zaseko, i dobro usolio spolja i iznutra i ostavio na hladno. Očistio krompir i stavio ga u posudu sa vodom, malo posoljenu i obario.

Čorba: U posudu sa malo ulja staviti sitno iseckanog luka,šargarepe na kolutiće i to malo propržiti. Naliti vodom od kuvanog krompira i ostaviti da se kuva. na jedno 15 min. pre kraja staviti cvetove karfiola i na kraju začiniti sa pavlakom. Drugi deo karfiola ispohovati kao prilog uz ribu.

Pečena deverika: Sve vrste riba obožavam ali mislim da je kod nas rečna riba zapostavljene,naravno,osim soma,šarana i smudja. Verujte da i bela riba, deverika, crvenperka, bandar i ostale mogu da budu i te kako ukusne i ja ih često i koristim. Spremite dve kašike brašna, kašiku crvene paprike, može i malo ljutkaste, malo zaćina za supu ali prosejanog kroz cetku jer iseckano povrće brzo izgori, susama i to dobro izmešajte. Oceđenu ribu dobro uvaljati u brašno sa sastojcima i staviti na dobro ugrejano ulje u tiganju. Ulja da bude dosta, bar tri dcl. Ja ribama odsečem glave da mogu da stanu u tiganj. Dve ribe taman popune tiganj. Ispecite ih sa jedne i druge strane na srednjoj vatri i to tako dobro da budu reš pečene.

Preliv: Iscediti 1 limun, dodati ulja, sitno isečenog belog luka, lista peršuna, nane, ili nekog drugog začinskog bilja.

Salata: Sitno naseći kupus preliti ga sa 1/2 limuna, staviti malo šećera, seckanog lista peršuna i preliti ga sa malo ulja. Krompir iseći na kolutove, crveni luk iseći na rebra,staviti 2 tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove sjediniti, preliti sa malo ulja i malo pobiberiti. Zakiseliti vinskim sirćetom. Pred jelo godi jedna rakija, jabukovača, hladna kao zmija, a kao meze spremljena salata od kupusa. I to je sve. Imate odličnu čorbu od povrća, pohovan karfiol, pećena riba, dve salate, preliv za ribu. A sve se uklapa u cenu. Sva priprema je oko 90 minuta i gotov ručak. Prijatno Vam bilo.

1 Komentar

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...