Naslovna » Abeceda Ishrane » Mikropovrće za zimske dane
Abeceda Ishrane Makrobiotička Ishrana Posna jela

Mikropovrće za zimske dane

Vrt na prozorskoj klupici jednostavna je metoda da za vreme zimskih meseci na tanjiru imate vlastito sveže povrće. Razne salate, začinske trave, mahunarke, pa čak i zeljasto povrće nesmetano će rasti na osunčanoj klupici, osobito ako je prozor okrenut prema jugu. Ukoliko nemate pristup prirodnom svetlu, trebat će vam mala pomoću u obliku umetne rasvete. Obične sijalice izbegavajte, radije rasvetna tela potražite u prodavnicama specijalizovanim za uzgoj u zatvorenim prostorijama.

Vrtom na prozorskoj klupici želimo dobiti što više sveže hrane na prilično skučenom prostoru, a to možemo dobiti jedino ako uzgajamo mikropovrće. To su zapravo biljke koje je tek nešto razvijenije od klica sa vrlo naglašenim okusom, a nutritivno je najkvalitetnije kada je sveže ubrano. Upravo je zbog toga mikropovrće moguće uzgajati u malenim i plitkim posudama bez bojazni da će jedna drugu ugušiti ili da će prerasti posudu u kojoj se nalazi.

Odabir biljaka

Za uzgoj mikropovrća možete izabrati gotovo sve povrće jer se za jelo koristi stabiljka i list, kao na primjer kod graška, daikona ili cvekle. Te biljke neće se uzgajati zbog ploda/korijena već radi malih hrskavih izdanaka koji ne samo da su ukusni već i izgledom stvaraju gastronomski doživljaj. Salata, rukola, potočarka, kres salata idealne su za ovakav tip uzgajanja,a u vrtnim centrima mogu se nabaviti posebni salatni miksevi sa sortama koje mogu rasti u plitkim teglama. Od začina iz semena brzo rastu bosiljak, korijandar, gorušica, a posebno aromatičan zalogaj dobit ćete od suncokreta i dragoljuba.

Setva

Najvažniji aspekt uzgajanja mikropovrća je seme i njegova kvaliteta. Izbegavajte korištenje tretiranog semena, bilo da je reč o fungicidima ili drugim pripravcima. Budući da se kod uzgajanja troši veća količina semena, klasična pakiranja od 5 grama koja se mogu naći u vrtnim centrima neće vam biti dovoljna, a i finansijski se ne isplati. Organsko seme iz ekološke proizvodnje u većim pakiranjima morat ćete potražiti preko granice, budući da je u Hrvatskoj proizvodnja semena potpuno nestala.

Uzgajanje i nega

Posude za uzgajanje mikropovrća može biti bilo koji predmet koji će ispuniti dva uslova, a to je da je minimalno dubok  osam(8) cm i da ima rupe za drenažu. Recikliranje plastičnih posudica za čuvanje hrane dobro će poslužiti, baš kao i stara Tuperware kutija koju sam iskoristili za ovaj projekt. Izrada vrta sasvim je jednostavna, a sve što je potrebno su: posuda, bušilica, borer, supstrat i organsko seme goršice.

Ukoliko posuda već nema rupe za drenažu napravite nekoliko na dnu posude kako ne bi došlo do zadržavanja vlage i pojave plesni. Zatim u pripremljenu posudu stavite supstrat debljine 4 do 5 cm, koji prije nego se krene sa sejanjem treba zaliti vodom. Za razliku od sejanja u vrtu kada želimo da biljka ima prostora da se u potpunosti razvije, seme u posudicama seje se gusto, no ipak i tu treba imati određenu meru.

Seme gorušice proklijat će već za nekoliko dana, a za otprilike dve do tri nedelje nakon setve razvit će se dve supke i između njih začetak prvih pravih listova. U ovom razdoblju vlagu u posudici svakodnevno održavajte prskalicom za vodu kako se ne bi oštetila biljka.

Berba

Mikropovrće nakon nekoliko nedelja biti će spremno za konzumaciju, a sve što je potrebno je uzeti makazei odrezati biljčice iznad razine supstrata. Na taj način, putem malih količina hrane naša tela dobit će mnogo hranjivih materija jer u toj fazi biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakana. Prijatno:)

Izvor: urbanavrtlarka.com