menopauza-i-crvena-detelina

Menopauza i crvena detelina

To može prouzrokovati: noćno znojenje, talase vrućine, glavobolju, nesanicu, razdražljivost, depresiju, osećaj odbačenosti, hroničan umor, a nakon dužeg vremena i osteoporozu. Savremena medicina u tom slučaju preporučuje dodatan unos ovih hormona.

Crvena detelina je dobar izbor za žene koje imaju problema sa disbalansom hormona u periodu menopauze i predmenstrualnom periodu. Ova biljka se smatra jednim od najizdasnjih izvora izoflovana. Konkretno, sadrzi ukupno četiri vrste izoflavona (formononetin, daidzein, genistein i biokanin). To su topive biljne materije koje imaju slično dejstvo kao estrogeni. A estrogeni su ženski polni hormoni koji imaju aktivnu ulogu u organizmu svake žene, što znači tokom celog života.

Posto crvena detelina sadrži pomenute biljne materije koje u telu na određeni način oponašaju estrogen, sledi logičan zaključak. Ako želimo nadomestiti, tj. podstaći uspostavljanje zdrave količine estrogena u organizmu prirodnim putem, u tome nam može pomoći crvena detelina. Pri tom, ne treba zanemariti činjenicu da menopauza sa sobom nosi i prirodan pad nivoa progesterona kojeg u ovoj biljci, nažalost nema.

Osim za žene u srednjim godinama, ekstrat crvene deteline moze biti koristan i ženama koje pate od PMS-a jer se radi o simptomima vrlo sličnim menopauzi.

Pored toga, ova biljka je „čistač“ i „razređivač“ krvi. Caj od crvene deteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer umanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Zbog toga se ne sme koristiti pred operacije i druge intervencije koje su praćene krvarenjem jer će umanjiti normalnu sposobnost zgrušavanja krvi, što naravno nije dobro.

Na kraju da ne zaboravimo važan podatak – sva navedena lekovita svojstva crvene deteline pripisuju se cvetovima biljke. Izvor: priroda-leci-sve.com