Naslovna » Bio Bašta » Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati
Bio Bašta Pčelarstvo A-Š

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati
Želite li da vaše pčele tokom cele godine imaju sigurnu pašu, donosimo predlog koje biljke uzgajati. Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata, ali ideja za rešenje ovog problema nikada nije na odmet. Tako se na Pinterest pojavila interesantna grafika, pod nazivom "Sačuvajte pčele uzgajajući ove biljke". Donosimo vam i objašnjenje za nekoliko njih - zašto?

Lavanda

Lavanda je veoma poželjna kao medonosna biljka. Cveta od juna do avgusta, u vreme kada je redukovan izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru, lavanda se nalazi u šestoj kategoriji, sa prinosom od preko 500 kg / ha meda. Ovakav med je aromatičan i lekovit, a kao hrana pčelama, poboljšava njihov imunitet.

Majčina dušica

Med koji je sakupljen u vreme cvetanja majčine dušice je posebno na ceni. Pčele obožavaju ovu lekovitu i začinsku biljku, pa od nje prave redak, ali lekoviti med. On je tamnije boje, specifičnog mirisa i ukusa, koji je prijatno gorak. Majčina dušica cveta nakon bagremove paše, a može se naći od kraja jula do avgusta.

Žalfija

Žalfija cveta od maja do kraja jula, tokom 25 dana. S 1 hektara je moguće dobiti od 250-500 kg meda. Cvetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Med osvežava, zbog velikog procenta C vitamina. Može biti i svetle i tamne boje, a jedan je od vodećih za lečenje.

Komorač

Ova biljka cveta od jula do oktobra. Pčele privlači velikom produkcijom. To je posebno važno, jer pri kraju perioda cvetanja komorača postoji mali broj medonosnih biljaka. Med je aromatičnog, slatkog ukusa. Pogledajte kod kojih biljaka se cvetanje ne preklapa: Pčele više privlače autohtone biljke

 Visibaba

U red prvih pčelinjih paša dolazi i ona s visibaba, tokom februara. S njih pčele skupljaju prvi nektar i polen. Ovo veoma utiče na razvoj pčelinjih društava.

Šafran

Šafran cveta samo tokom marta, dva ili tri nedelje i omogućava najraniju pašu. Međutim, pčelama više daje polena, nego nektara. Njegova sadnja se posebno preporučuje u zaštitnim pojasevima, pored puteva, vodosnabdevanja, u naseljenim mestima, na neiskorišćenim zemljištima ili u šumama.

Neven

Neven, osim nektara, daje i polen. Cveta od juna do oktobra. To je značajno za pčele, jer u ovo vreme teško pronalaze cvetni prah. Takođe je bitno da pčele u sušnim mesecima namire osiromašene zaliha. Neven je i jako antioksidacijsko sredstvo, a to se povoljno odražava na zdravlje pčelinjeg društva.

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati 1
Sačuvajte pčele uzgajajući ove biljke

Izvor: agroklub.com

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...