Naslovna » Abeceda Ishrane » Darovi Prirode » Med kao regenerator i antimamurluk!? I to nije sve!
Darovi Prirode Hrana za Telo

Med kao regenerator i antimamurluk!? I to nije sve!

Sigurni smo da negdje u smočnici imate staklenku meda, no koliko znate njegovom podrijetlu i uporabi izvan kuhinje? Okus i boja meda varira ovisno o mjestu gdje su pčele bile ‘na paši’ – od svijetlo zlatnog do bogato tamnog meda s Novog Zelanda. A naučit ćemo vas i još puno drugih stvari…

Stari su Egipćani koristili med kao dar svojim bogovima, ali isto tako i kao proizvod za njegu kože (kupke u medu i mlijeku). Nadalje, med je bio vrlo važan sastojak u procesu balzamiranja. Tamni med ima antibakterijska svojstva, što je razlog zašto je bio korišten kao lijek za rane. Evo za što ga sve još možete koristiti:

Nekonvencionalni, ali praktični i korisni savjeti za što sve koristiti med

Njega rana

Ono što su nekad radili Egipćani možete i vi danas. Iskoristite antibakterijska svojstva meda – operite područje rane, dobro isperite hladnom vodom, osušite i nanesite malo meda.

Borba protiv crijevnih parazita

Pomiješajte vodu, ocat i med u omjeru 1:1:1 i popijte. Okus nije baš nešto fin, ali pomaže kod blažih slučajeva infekcije parazitima. Ako simptomi ne nestanu – potražite liječničku pomoć jer očigledno trebate nešto jače.

Brzi lijek za mamurluk

Visok sadržaj fruktoze u medu pomaže metabolizmu da brže razgradi alkohol. Nakon burne noći, dakle, obavezno uzmite žlicu meda. Možete i sa čajem.

Za umivanje

Med je blag prirodan piling, što ga čini savršenim za vaše lice. Pokušajte se umiti medom i toplom vodom – izglađuje kožu i prirodan je lijek protiv akni.

‘Injekcija’ energije

Pripremate se za trku, ili naporno penjanje? Žlica meda može vam dati dovoljno energije da ispunite zacrtane ciljeve.

Miran san

Slani med može pomoći u smanjenju razine hormona stresa u tijelu zbog kojih ne možemo spavati. Ako patite od nesanice, pokušajte samo malo, na vrhu jezika da vidite pomaže li vam da se opustite.

Regenerator za kosu

Premažite vrhove kose medom da spriječite kovrčanje i pucanje, ili ga upotrijebite za ispiranje kako bi vam kosa bila sjajnija. Kosa će vam biti zahvalna, a kako ćete vodoinstalateru objasniti med u odvodima – prepuštamo vama! (Izvor: punkufer.hr)