Lunarni setveni kalendar (VIDEO)


Kretanje Meseca označavamo različitim periodima, npr. sidernim i sinodskim. Prvi predstavlja vreme opisivanja kruga Meseca oko Zemlje i traje 27.3 dan. To je istovremeno i vreme koje mu je potrebno da se jadanput okrene oko svoje ose. Sinodski period je vreme između dve uzastopne jednake mene i traje 29.53 dana. Ukoliko bi uzeli u obzir ukupni iznos sidernog i sinodskog meseca te ga podelili s dva, dobili bi ciklus emocionalnog bioritma koji iznosi 28.42 dana. Autori bioritmičkih ciklusa su na osnovu perioda emocionalnog bioritma i različitih perioda mesečevih mena odredili i periode ostalih ciklusa bioritma.

Marija Thun uvela je tzv. Mesečev – Lunarni  setveni kalendar koji govori o zakonitostima sejanja, negovanja i pospremanja različitih biljaka, odnosno plodova, u vez s Mesečevim ritmovima. Ukoliko se u pravo vreme odlučujemo za te poslove možemo u velikoj meri podstaći rast i zdravlje biljaka. Tako se npr.u vreme mladog Meseca sokovi u biljkama naglo dižu, te ako tada presađujemo biljke, na novom mestu će brzo pustiti korenje. U vreme punog meseca se usmeravaju prema dole i tada je pravo vreme za rezanje života.

Istraživači izveštavaju da su od 1978 do 1982. proveli kriminološka ispitivanja u tri mesta, udaljena jedno od drugog nekoliko stotina kilometara. Kao bi dobili što raznolikiji socijalni sastav meštana izabrali su jedno selo s izrazito seoskom, drugo s industrijskom, a treće s klasičnom strukturom žitelja. Kao rezultat su dobili da u vrijeme punog Meseca je u svim tim sredinama kriminalitet porastao približno za isti postotak. Pre sve ga u vreme rasta Meseca tj.u kritičnim danima povećao se broj provala,ubistava, agresivnih radnji, ozleda svih vrsta, a opažene su i neke promene pri telesnoj težini.

Evo nekoliko osnovnih informacija:

 • Biljke KORENA- u biljke KORENA ubrajaju se sve biljke kod kojih za prehranu koristimo zadebljali podanak, gomolj ili lukovicu. To su mrkva, repa, krompir , cvekla, luk i dr. Setvu, negu i berbu ovih biljaka obavljamo u dane korena.
 • Biljke CVETA-u ove biljke ubrajamo sve biljke koje uzgajamo radi cveta.U tu grupu spadaju većina ukrasnih trajnica, jednoljetnica, cvatućih grmova, lukovičarki ali i brokulu i dr.
 • Biljke PLODA – voćke i bobičasti grmovi , paradajz, krastavci, kukuruz, žitarice, grašak, grah, jagode i druge slične vrste.Za negu, setvu, sadnju i berbu ovih biljka najbolji su dani ploda.
 • Biljke LISTA- ovde se ubraja većina kupusnjača, lisnatog povrća, kao i mnoge vrste aromatičnog bilja.Od ukrasnog bilja ovde su biljke sa ukrasnim lišćem, živice i travu.Ove se biljke seju, sade, jeguju i beru u dane lista.

Kako čitati kalendar?

Krajnje levo imamo oznake za datum i dan u nedelji.

Zatim sledi znak sazvezđa ispred koga je Mesec toga dana. U ovom delu često imamo i podatak o vremenu kada mesec dolazi ispred tog sazvezđa.

U sledeće dve kolone su prikazane oznake različitih solarnih i lunarnih aspekata, kao i oznake trigona. Ove dve kolone su pretežno namenjene onima koji žele blize da razumeju i detaljnije da se upute u astrološke detalje koje pruža kalendar.

Sledi kolona u kojoj je obeležen element koji toga dana deluje ( voda, zemlja, toplota, svetlo ). Ovaj deo je bitan za pčelare, jer određeni element odgovara određenim radnjama u pčelinjaku:

 • W – voda, dani pogodni za preradu meda
 • H – toplota, dani pogodni za sakupljanje nektara
 • E – zemlja, dani pogodni za pravljenje saća
 • L – svetlost, dani pogodni za sakupljanje polena

Zatim imamo vertikalno označene periode za presadjivanje i berbu. Za nase područje – područje severne zemljine polulopte, period za presađivanje obeležen je zelenom bojom, a dani za berbu su obeleženi ljubičastom bojom.

Sledeća pozicija u kalendaru je određena za obeležavanje dana koji odgovaraju određenim delovima biljke, dani za koren su obeleženi braon bojom, dani za cvet žutom bojom, dani za plod crvenom bojom i dani za list obelezeni plavom bojom. Dani koji su obeleženi isprekidanim linijama ( — ) nisu pogodni ni za kakve radove.

Krajnje desno su navedene oznake koje određuju mogućnost određene prirodne pojave toga dana:

 • St – oluja
 • Eq – zemljotres
 • Vo – vulkanske aktivnosti
 • Tr – mogućnost grmljavina

Vremena su navedena GMT, za nas važi GMT+1, sto znaci da dodajemo jedan sat kako bi prilagodili našem vremenu, a za vreme letnjeg računanja vremena dodajemo dva sata ( od 31. Marta do 26. Oktobra ).