Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Ljubičasto zelena zeka – RUSSULA CYANOXANTHA
Bio Bašta Svet Gljiva

Ljubičasto zelena zeka – RUSSULA CYANOXANTHA

Magični svet gljiva.

Šešir:

prečnika je do 15 cm. U mladosti je zaobljen, zatim se izravna i postane nepravilnog oblika. Ima centralno ulegnuće. Kožica je promenljive boje: od crno-zelene, do smeđe-ljubičaste i samo se delimično može zguliti sa šešira.

Listići:

tanki, izrazito viljuškasti, beli ponekad sa plavičastom senkom.

Drška: debela, jaka u starosti sunđerasta, može imati ljubičasti preliv, a u starosti i smeđe pege.

Meso:

belo, zrnaste strukture, bez mirisa. Ukus je sladak, podseća na lešnike.

Otisak spora:

spore u masi bele.

Stanište:

javlja se u listopadnim i četinarskim šumama u velikim grupama, tokom leta i jeseni.

Upotrebljivost:

odlična jestiva gljiva, može se jesti i sirova. Najbolja je pohovana.

Mogućnost zamene:

posmatrajući samo gornju površinu šešira, bojom joj liče mnoge vrste iz ovoga roda. Ali za njenu determinaciju su značajni tanki, viljuškasti listići, što je odvaja od mnogih sličnih vrsta.

Napomena:

Gljivama treba odrezati dršku i ređati ih u bure ili veću teglu, listićima okrenutim na dole. Svaki red treba dobro posoliti, gornji red dobro pritisnuti kamenom i posudu zatvoriti. Na 1 kg. gljiva stavlja se 200-250 gr soli. Gljive brzo puste svoju vegetativnu tečnost u kojoj treba da odstoje 2 meseca. Nakon toga ih treba odsoliti ispiranjem u hladnoj vodi nekoliko puta, a onda se mogu pripremati na isti način kao i kada su sveže ubrane.