Liquid sun – mlada zelena pšenica

Mladoj zelenoj pšenici su se tijekom povijesti pripisivali razni povoljni učinci – od terapije karcinoma i kroničnog umora, preko dijabetesa do povišenog krvnog tlaka, sinusitisa i čireva.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, „majka zdrave hrane“, žustra i probitačna pionirka naturopatije Ann Wigmore, promovirala je korištenje soka mlade zelene pšenice i druge „superhrane“ u svrhu detoksikacije i iscjeljivanja tijela, uma i duha.

Danas pak pouzdano znamo da predstavlja snažno detoksikacijsko sredstvo i izvor antioksidansa te stoga može zaštititi od brojnih bolesti današnjice. Ovaj prirodni multivitaminsko-mineralni kompleks prepun klorofila i enzima, aktivan je tjelesni pročistač koji djeluje detoksificirajuće na limfni sustav, krvotok, jetru i gastrointestinalni trakt. Ona neutralizira i odstranjuje toksine i slobodne radikale iz organizma i radi svog jedinstvenog sinergijskog sastava ima visoku bioiskoristivost.

Mlada zelena pšenica je, kako joj samo ime ukazuje, pšenica u svom ranom stadiju razvoja. Preciznije, mlada pšenica je tamnozeleno lišće pšenice ubrano prije razvitka zrna i transformacije u stabljiku zlatnih klasova. Prema laboratorijskim analizama, nutritivni sastav mlade žitarice ovisi o stadiju rasta, više nego o dobi ili visini biljke.

Najveću koncentraciju klorofila, proteina te većine vitamina i minerala, pšenica nudi u stadiju koji prethodi klasanju, odnosno prije nego li se list počinje izduživati i stvarati stabljiku. Ovaj stadij predstavlja vrhunac biljnog vegetativnog razvoja, i upravo tada rastu svi čimbenici uključeni u fotosintezu te metabolizam biljke. Mlada zelena pšenica koja će se koristiti kao dodatak prehrani mora se brati upravo tijekom ovog stadija bez obzira što on traje svega nekoliko dana. Nakon klasanja, iz listova se formiraju stabljike koje se nastavljaju izduživati. Sadržaj klorofila, proteina i vitamina značajno opada, dok istovremeno raste sadržaj celuloze koja osigurava strukturnu stabilnost biljke.

Po ovome se Liquid sun Mlda zelena pšenica uvelike razlikuje od ostalih sličnih pripravaka, jer se taj trenutak smatra ključnim i na njemu je veliki naglasak, uz ručno rezanje i prikupljenje biljke!

Povedeni tim spoznajama pokrenuta je linija ekoloških dodataka pehrani Liquid sun, sa mladom zelenom pšenicom kao osnovnom bazom. Pomno izabrana regija uzgoja za ovu kulturu od presudne je važnosti (u svrhu podrške ekološke proizvodnje)  zajedno sa kvalitetom tla koja mora biti mineralno bogata, što utječe na omjer organskih minerala i vitamina prisutnih u sirovini i finalnom proizvodu. Naime Mlada zelena pšenica ima mogućnost apsorpcije maksimalnog udjela minerala iz tla u kojem raste stoga je okolica Plitvica, kao mineralno bogata zemlja i sa optimalnim brojem sunčanih i kišnih dana za prirodno uspješan uzgoj ove kulture, odabrana kao predmet interesa.

Od zrna do trenutka ubiranja lista potreban je period od cca 45 dana. Lišće za Liquid sun reže se i ubire ručno, iznimno pažljivo i selektivno, kako bi list kao temeljna sirovina ostao što očuvaniji i ne bi podlegao brzom procesu degeneracije i truljenja, čime se dodatno potencira njegova nutritivna vrijednost, najbliža onoj u sirovom stanju. Samo biološko-ekološka obrada tla i proces prerade prihvatljiv je za dobivanje Mlade zelene pšenice; bez uporabe umjetnih gnojiva, pesticida, herbicida i od autoktonog sjemena.

Ona se dobiva i prerađuje iz izuzetno mladog lišća pšenice, kada je ona nutritivno najkvalitetnija i najpotpunija, ali i dok ne sadrži celuloznu tvorevinu što je važno i kod same konzumacije, nema onog svojstvenog celulozi, gorkastog okusa.

Sirovina lišća mlade pšenice je najbitniji i jedini sastojak proizvoda. Upravo takvim pristupom i specijalnim postupkom prerade sirovine sačuvani su gotovo svi hranjivi sastojci mlade pšenice najbliži oblikom u sirovom stanju. Ona sadrži preko 100 mikronutrijenata uzajamnog djelovanja koji pozitivno utječu na zdravlje i vitalnost.

Mlada zelena pšenica djeluje odmah, već pri prvoj konzumaciji, ali za dugotrajniji učinak i efikasnije djelovanje, preporučujemo konzumaciju kroz period od 3 mjeseca, 2 puta dnevno. Pokazani su odlični rezultati ako se proizvod koristi u preventivne svrhe ili uslijed raznih poremećaja kao životni eliksir – svakodnevno.

Mladu zelenu pšenicu možete pronaći u prahu, kapsulama ili u krem medu.

Recept za detoksikaciju

Mladu zelenu pšenicu možete konzumirati samo u vodi, ali i u kombinaciji s nekim drugim voćnim ili povrtnim sokom. Posebno se dobro slaže sa sokom od jabuke. Zbog intenzivnog okusa i visokog sadržaja nutrijenata, počinje se s oko 3 g (jedna čajna žličica praha), a kod žešće kure detoksikacije se  postupno povećava količina na  2 x 3 g kod žešće kure detoksikacije.

Preparate od mlade zelene pšenice možete nabaviti u ljekarnama, biljnim ljekarnama, bio&bio trgovinama i ostalim trgovinama zdrave hrane. Izvor: http://www.sirovahrana.hr/