Naslovna » Abeceda Ishrane » Presna Ishrana » Lekoviti svetlosni talasi iz sirove hrane- biofotoni
Abeceda Ishrane Presna Ishrana

Lekoviti svetlosni talasi iz sirove hrane- biofotoni

Biofotoni su svetlosni  talasi koje odašilju stanice većine živih bića.

iljke ili delovi biljaka preko Sunca upijaju fotone, pohranjuju ih i pretvaraju u biofotone.

Međudelovanje svetlosti i biološkog materijala proučava biofotonika.

Nekad odbijena kao šarlatanstvo, biofotonika je danas stekla široku prihvaćenost u naučnim i akademskim krugovima.

Sledbenici biofotoničke teorije veruju da hrana bogata biofotonima poseduje energizirajuća i lekovita svojstva.

Začeci biofotonike

Ruski naučnik Aleksandr Gurvič otkrio je 1923. godine da žive materije emitiraju fotone unutar ultraljubičastog dela spektra.

Ovo nevidljivo zračenje živih stanica Gurvič je nazvao „mitogenetička radijacija“.

Njegovo otkriće podstaklo je brojna istraživanja mnogih naučnika diljem sveta.

No, prvi pravi proboj ove teorije dogodio se tek sedamdesetih godina prošlog veka, usporedno s radom nemačkog naučnika Fritza – Alberta Poppa.

On je zaključio da je DNK glavni izvor tih talasa žive materije, koje je nazvao biofotoni.

Također, razvio je uređaj koji može meriti ove niskofrekventne svetlosne talase.

Temeljem istraživanja biofotoničkih merenja, Popp je utvrdio da zdrave osobe zrače znatno jače, nego bolesne. Isto tako, otkrio je druge važne izvore biofotona, osim DNK.

Tako sad znamo da se ovi talasi nalaze i u RNK te u drugim oblicima makromolekula, uključujući hlorofil, enzime i hemoglobin.

Procenjujući biofotone u različitim namirnicama, Popp je otkrio da organski uzgojena hrana odašilje pet puta više biofotoničke energije, nego industrijski uzgojena hrana.

Takođe, organska hrana koja raste slobodno emituje dvostruko više biofotona, nego hrana iz kultiviranoga organskog uzgoja.

Važno je i otkriće da kuvana ili na bilo koji način tretirana hrana gotovo uopšte ne zrači biofotonima.

Samonikla biljna hrana

Baš kao što je Popp ustanovio, divlje biljne namirnice najbogatiji su prehrambeni izvor biofotona. Taj se pojam odnosi na jestive biljke, izrasle bez ikakve ljudske intervencije.

Holistički nutricionisti ističu lišće maslačka, koprivu, jestive trave, gljive, orašaste plodove i bobice kao visoko preporučljiv izvor biofotona.

Samoniklo bilje i druga organski uzgojena hrana konzumiraju se u sirovom obliku kako bi se maksimalno iskoristila nezina biofotonička vrednost.

Unose se u organizam u roku od dva ili tri sata nakon branja.

Biofotonička merenja pokazala su iznimno velike razlike, zavisno o planu ishrane.

Na primer, osobe koje jedu junk food ili često provode drastične dijete imale su približno 1000 mernih jedinica biofotoničkog zračenja.

Suprotno ovim rezultatima, prosečno očitavanje biofotona kod osoba koje su na sirovoj ishrani iznosilo je čak 83.000 mernih jedinica.

Sveže voće i povrće

Nakon divljeg, samoniklog bilja, sledeći najzdraviji izvor biofotona je sveže ubrano, organski uzgojeno voće i povrće.

Učinjen je pokus s ciljem usporedbe biofotoničkog zračenja iz svežeg voća i povrća sa zračenjem iz multivitaminskog dodatka ishrani koji je sadržavao sve vitamine u dnevno preporučenim količinama.

Dok je zračenje iz sveže hrane bilo sjajno, zračenje iz vitamina pokazalo se zapravo nepostojećim.

Dakle, da biste osigurali najvišu razinu biofotona, hranite se sirovim voćem i povrćem, po mogućnosti sveže ubranim iz vlastita organskog vrta.

Ako ste, ipak, urbani stanovnik koji nema mogućnosti za vrtlarenje u gradu, možda imate rodbinu ili prijatelje na selu koji vam daruju zdravo uzgojeno voće i povrće.

U tom slučaju, pojedite ga što pre.

Naše telo zrači svetlošću

Naše telo sjaji, odašilje primjetnu svetlost, ali hiljadu puta manjeg intenziteta od one vidljive golim okom. Skoro sva živa bića emitiraju slabu svetlost.

Pomoću vrlo osetljivih kamera koje mogu otkriti svaki foton, japanski naučnici utvrdili su da se razina te svetlosti menja ovisno o dobu dana.

Telesno zračenje najniže je u 10 sati, a najviše u 16 sati, nakon čega počinje lagano opadati.

Pretpostavlja se da je emitovanje svetlosti povezano s telesnim satom, verojatno zbog metaboličkog ritma koji se menja tokom dana.

Lica ljudi svetlila su jače od ostatka tela, verojatno zbog toga što su najizloženija suncu.

Zato, želite li i doslovno zasijati, prepustite se svaki dan nakratko sunčevoj svetlosti!

Najbolji izvor biofotona:
  • divlje, samoniklo bilje
  • sveže ubrano, organski uzgojeno voće i povrće
Biofotone nećete pronaći u…
  • kuvanoj ili na bilo koji način tretiranoj hrani
  • brzoj hrani

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/