Lek za jetru – Humus od cvekle

Iako vam namaz od cvekle možda ne zvuči preterano ukusno, kad ga probate uverićete se u suprotno. Na Chatelaine sajtu nas uveravaju da ovaj namaz jednostavno morate probati, ako ne zbog ukusa onda zbog svih lekovitih svojstava koje donosi.

Naime, cvekla je povrće prepuno nutritivnih svojstava prepuna vlakana antioksidanata i supstanci koje podržavaju zdravlje jetre, a poznata je i po tome što pobiljšava proces detoksikacije.

Potrebni sastojci:

  • 2 cvekle srednje veličine ili 3 manje
  • 1 konzerva leblebije
  • Sok od 1 ½ limuna
  • 5 čenova belog luka
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ¼  šolje vode

U šerpici prelijte cveklu vodom i kuvajte dok ne omekša, oko 40 minuta. Nakon što je skuvana, cveklu operite pod mlazom hladne vode, ogulite i izrežite na veće delove.

Sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da se pretvori u kremasti namaz.

Poslužite sa čipsom od povrća, rižinim krekerima ili svežim hlebom.

Izvor: http://lifepressmagazin.com/