Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Leccinum rufum – Jasikin turčin
Bio Bašta Svet Gljiva

Leccinum rufum – Jasikin turčin

leccinum-rufum-jasikin-turcin
Neizostavna gljiva na trpezi, vrhunskog kvaliteta.

Šešir:

prečnika je 7-18 cm, poluloptast u mladosti ivicom spojen za dršku. Boje je narandžasto-crvene, nežno baršunast, kožica visi preko ivice šešira.

Cevčice i pore:

cevčice su veoma dugačke, beličaste. Pore su veoma sitne, sive.

Drška:

visoka do 20 cm, puna, vlaknasta, u osnovi krem boje. Posuta je čupercima kremkaste i narandžaste boje koji na najmanji dodir pocrne.

Meso:

na preseku menja više boja, sve dok ne postane crno.

Otisak spora:

spore u masi žuto-smeđe.

Stanište:

ispod jasika (Populus tremmula), tokom leta i jeseni. Ponekad se može naći i u nizinama, pod crnim topolama.

Upotrebljivost:

uslovno jestiv, kao i svi delovi. Ukusan, odličnog kvaliteta.

Mogućnost zamene:

najsličniji mu je hrastov turčin Leccinum quercinum, istih upotrebnih odlika, iste boje šešira, ali različitog staništa.

Napomena:

sve vrste turčina imaju visok kvalitet, veoma malo po svom mirisu i ukusu zaostaju za vrganjima iz sekcije Edules. Pogodni su za sušenje, ali ne i za mariniranje ili zamrzavanje sirovih šešira. Drške su im previše žilave, pa se jedino mogu sušiti i samleti u prah. Kasnije se mogu koristiti na isti način kao i suvi vrganji.