Naslovna » Ukusni Zalogaji » Glavna klopa » Lazanja od tikvice i oraha
Glavna klopa Ukusni Zalogaji

Lazanja od tikvice i oraha

Orasi su tu iz više razloga – da osiguraju da nećete ostati gladni, da povećaju nutritivnu vrednost, i da u lazanju unesu malo novogodišnjeg i zimskog duha…

 Potrebno vam je:

  • 2 tikvice
  • 4 kašike termostabilnog ulja
  • 2 glavice crnog luka, isečene na kriške
  • 2 šargarepe, isečene na kolutove
  • 4 čena belog luka
  • 2 šolje paradajz sosa
  • 1 kašika bosiljka
  • 1/8 kašike bibera
  • 1 i 1/2 šolja mocarele (ili dimljenog sira od suncokreta)
  • 1/2 šolje parmezana
  • 9 listova testa za lazanju
  • 1/2 šolje oraha

 Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite tikvice na kriške po dužini. Poslažite na pleh, premažite kašikom ulja i pecite do 5 minuta. U blenderu pomešajte crni luk, šargarepu i beli luk. Zagrejte preostale tri kašike ulja i ubacite mešavinu iz blendera, pomešajte i pržite oko 5 minuta. Dodajte paradajz sos, bosiljak i biber. Proključajte a zatim smanjite vatru. Krčkajte oko 10 minuta. Pomešajte mocarelu i parmezan. Na pleh naređajte tri kore za lazanju. Prekrijte trećinom sosa, a zatim trećinom oraha, a zatim tikvicama i četvrtinom sira. Ponovite dok ne istrošite sastojke, sem četvrtine sira. Pecite prekriveno folijom oko 20 minuta na 180 stepeni, a zatim još 20 otkriveno i posuto preostalim sirom. Jedite 15 minuta po izvlačenju uz rerne. (Izvor: zivetizdravije)