lan-i-ulje-od-lana

Lan i ulje od lana

Zna se da su ga gajili u Vavilonu jos 3000 godina pre nove ere, a već početkom naše ere masovno se upotrebljava i kao lek. Danas se najviše uzgaja od istocnog Sredozemlja do srednje Azije.

Lekovita svojstva lana u najvećem obimu se ogledaju kroz omega-3 masne kiseline i vlakna. Dakle, zahvaljujući visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina laneno seme povoljno utiče na kardiovaskularni sistem organizma. Deluje na smanjenje nivoa loseg holesterola u krvi koji je poznat kao neprijatelj srca i krvnih sudova. Među njima u lanu se nalazi i alfa-linolenska kiselina koja pomaže obolelima od astme i Parkinsonove bolesti. Naročito se preporučuje osobama koje su već doživele infarkt srca jer ova biljka bitno umanjuje rizik od drugog srčanog udara.

Lan takođe sadrži i biljne estrogene pa je korisna namirnica u ishrani žena u menopauzi jer ublažava simptome koji se u tom periodu mogu pojaviti (depresija, navale vrućine, noćno znojenje…). Naučni ogledi doveli su do zaključka da čak moze pružiti zaštitu od nekih veoma rasprostranjenih vrsta raka kao što su: rak dojke, rak jajnika, rak debelog creva i rak prostate.

Posto je bogato topivim i netopivim vlaknima veoma je korisno ako se laneno seme dodaje mekinjama u svojstvu lečenja zatvora.

Biće interesantan podatak da je jednim istraživanjem utvrđeno da osobe koje konzumiraju lan u izobilju, imaju daleko manje šanse oboleti od atipične depresije u odnosu na osoba koje nikada ne jedu lan. Isto tako, pokazalo se da osobe koje pate od kliničke depresije, uz 3 kašike lana dnevno, lakše postižu poboljšanje zdravstvenog stanja.

Da bi se u potpunosti iskoristile sve blagodeti lana najbolje je ako se laneno seme samelje.

Zahvaljujući sve obimnijoj informisanosti potražnja za lanom sve je veća a njegova upotreba u poljoprivredi u poslednje vreme takođe raste. Naime, utvrđeno je da kokoške koje jedu ovo seme nose jaja sa višim nivoom omega-3 masnih kiselina i bolje se prodaju.

Laneno ulje

Najpoznatiji proizvod od lana je svakako laneno ulje. Ono ima veoma širok spektar lekovitih svojstava u skladu sa lekovitim svojstvima lanenog semena:

 • štiti zdravlje srca i krvnih sudova
 • umanjuje mogućnost nastanka infarkta srca i mozga
 • umanjuje mogućnost nastanka raka dojke, jajnika, debelog creva i prostate
 • sprečava nastanak ateroskleroze
 • ublažava bolove u zglobovima u slučaju artritisa
 • ublažava simptome menopauze
 • sprečava pojavu kamena u žuči
 • sprečava zatvor, dok ga laneno seme ipak efikasnije leči
 • podstiče metabolizam masti u organizmu
 • hrani kosu i nokte i daje im sjajan i zdrav izgled
 • upotrebljeno spolja blagotvorno deluje na suvu kožu, a upotrebljava se i za lečenje psorijaze, ekcema, osipa…

Izvor: priroda-leci-sve.com