Krompirova zlatica

Krompirove zlatice mogu načiniti ogromnu štetu u zasadu krumpira, ali i ostalog povrća, paradajzu, paprici i posebno patlidžanu kog u kratkom vremenu mogu u potpunosti uništiti. Efikasan način redukcije populacije zlatice je ručno skupljanje i uništavanje odraslih jedinki i larvi, ali to je moguće samo na manjim površinama, a iziskuje znatnu količinu vremena. Postoji nekoliko prirodnih načina da se interakcijom s drugim biljkama populacija krompirove zlatice drži pod kontrolom na nivou koji neće znatno uticati na rod.

Krompirova zlatica najznačajniji je štetnik krompira. Može naneti veliku štetu znatnim smanjenjem prinosa i do 50%, a pri jačim napadima i cela biljka može biti u potpunosti ogoljena. Osim krompira u znatnoj meri napada patlidžan, nešto manje paradajz.

Leptinotarsa decemlineata

Odrasle jedinke ovalnog su oblika tela, veličine oko 15 mm. Jajašca su u različitim nijansama žute ili narančastožute boje, eliptična, veličine oko 1,5 mm. Odrasla ženka polaže jaja s donje strane lista, obično u grupama do 30 komada. Mlade larve su tamno narandžaste boje veličine 1,5-2 mm, odrasle narastu do oko 10 mm.

Nakon prezimljavanja u tlu, u aprilu i maju počinju se uočavati odrasle jedinke. Hrane se cimom krompira i odlažu jajašca s donje strane lista (obično u maju i početkom juna). Razvoj larvi zavisi od temperature. Imaju četiri razvojna stadijuma, i svi se hrane lisnom masom. Zlatica ima dve generacije godišnje, prva generacija znatno je štetnija od druge.

Postoji nekoliko prirodnih načina da se interakcijom s drugim biljkama populacija krompirove zlatice drži pod kontrolom na onom nivou koji neće znatno uticati na rod. Neke su manje ili više uspešne od drugih, pojedine su jednostavnije za primenu… Isprobajte ih više pa ocenite koja vam je najprihvatljivija ili najefikasnija. Ili, šta daje najbolje rezultate, kombinujte ih nekoliko istovremeno.

REN

Uz krumpir posaditi red rena, miris rena odbija krompirovu zlaticu. U našem eko-uzgoju blizinom rena vrlo uspešno štitimo zasad krompira. Posađen je red rena udaljen pola metra od ruba krompirišta širokog 3 metra. Gustoća sadnje između pojedinačnih biljaka rena u redu je 1,5 metra. Patlidžan takođe uspešno štitimo renom posađenim unutar reda između patlidžana na otprilike svakih 4 metra i do sada nismo primetili ni jednu zlaticu na patlidžanu kog inače vrlo rado napadaju.

KAMILICA

Kamilica ispušta materije koje zlatice ne vole, posađena s krompirom smanjuje broj zlatica u zasadu.

RABARBARA

Smeđi smrdljivi martin prirodni je neprijatelj larvi zlatice. U blizini zasada krompira posadite rabarbaru, martini se vole gnezditi na cvetu rabarbare, tako će te povećati njihovu brojnost u vašem uzgoju. Obratite pažnju na činjenicu da je rabarbara trajnica, na jednom mestu može ostati i 20 godina. Ako krompir u plodoredu selite po parceli rabarbaru posadite na mestu koje će uvek biti blizu zasada krompira. Rabarbari se u uzgoju u pravilu odstranjuje cvet da cvetanje ne iscrpljuje biljku, ali biljku koju ste posaditi za zaštitu krompira ostavite da cveta. (Izvor: prirodna-hrana.info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *