Naslovna » Zelena Planeta » Kostarika prošle godine koristila 98,9 posto energije iz obnovljivih izvora
Ekologija u svetu Zelena Planeta

Kostarika prošle godine koristila 98,9 posto energije iz obnovljivih izvora

Kostarika (Costa Rica) je 2016. godinu završila na najekološkiji mogući način.

Centralno-američka država je više od 250 dana u prethodnoj godini koristila samo energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora, objavila je njihova elektroprivreda, za Mashable piše Maria Gallucci.

Prema izveštaju tamošnjeg Instituta za električnu energiju (ICE), 98.1% električne energije u Kostariki proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije, a samo 1.9% korištenjem fosilnih goriva.

Zemlja s populacijom od gotovo 5 miliona veći dio električne energije dobija zahvaljujući hidroelektranama koje funkcionišu sjajno zbog velikih reka i obilnih sezonskih kiša.

Geotermalne elektrane i vetroturbine su također značajni izvori energije, dok biomasa i solarna energija pružaju mali, ali rastući dio energije iz obnovljivih izvora.

Postoji i mali broj elektrana koje sagorevaju fosilna goriva, no Kostarika ih gotovo i nije koristila u posljednje dve godine.

Država je uživala u energiji iz obnovljivih izvora 110 uzastopnih dana, od 17. juna pa sve do 6. oktobra kada je elektroprivreda na kratko pokrenula elektrane koje sagorevaju fosilna goriva. Nakon toga, Kostarika se ponovno vratila obnovljivim izvorima energije, izjavio je glasnogovornik ICE-a za Mashable.

U 2015. godini, Kostarika je koristila 98,9% energije iz obnovljivih izvora, što je nešto više nego 2016. godine.

U usporedbi s većim, industrijalizovanijim zemljama, Kostarika izgleda kao zeleni dragulj usred hrpe crnih ugljenih stena.

No, manje razvijena ekonomija i obilje prirodnih resursa daje Kostariki prednost u odnosu na velesile poput SAD koje su uvijek ‘gladne’ energije.

Na primer, populacija Kostarike je 65 puta manja u odnosu na populaciju SAD-a. Također, Kostarika proizvodi 373 puta manje energije nego SAD, prema energetskim nacionalnim podacima zemalja.

S obzirom na ogroman energetski apetit, SAD očekuje veći izazov u povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Gotovo 15% američke opskrbe električnom energijom između januara i oktobra 2016. godine je dolazilo iz hidroelektrana, vetra, solarne i drugih obnovljivih izvora, izvestila je američka energetska mreža 23. decembra.

Ugalj i prirodni plin zajedno čine gotovo 2/3 proizvodnje električne energije u SAD u tom istom periodu. Nuklearna energija je osigurala preostalih 19%.

Kostarika će istim koracima nastaviti i u 2017. godini.

Predsjednik ICE-a, Carlos Manuel Obregón je izjavio kako očekuju da će proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ostati stabilna i ove godine, delimično zahvaljujući četiri nove vetroelektrane i povoljnim hidro-meteorološkim uvetima.

U Latinskoj Americi Kostarika je druga u pogledu isporuke struje i pokriva ukupno 99,4 posto domaćinstava. Zahvaljujući korištenju obnovljivih izvora energije cena struje pala je za 12%. S obzirom na zalihe koje su se stvorile očekuje se da će cena struje padatii i dalje, piše The Telegraph.

Ono što Kostarika sada čini trebalo bi biti uzor i ostalim zemljama, ali to neće biti tako jednostavno jer klima Kostarike pogoduje ovakvom načinu proizvodnje energije. Obilne kiše, vulkanski, planinski krajolik specifičnosti su koje pogoduju proizvodnji ovolike količine obnovljive energije. Izvor: Front Slobode