Kopriva – Iznesite je na astal

Odlična je kod anemije, bolnih i dugih menstruacija i kao fenomenalan tonik za bolju krv. Kada se osećate pregaženo, umorno, odmah pomislite na koprive.

Proleće i rano leto je pravo vreme za njih. Iznesite ih na sto i prštaćete od zdravlja. One čine vašu kosu sjajnijom i gušćom, kožu zdravijom i čistijom, bori se protiv ekcema i drugih problema na koži, a gvožđe vam daje snagu. Ako je napravite kako treba, kopriva može zameniti spanaćt i postati vaš prolećni broj 1. Inače, kopriva ima proteina mnogo više nego druga povrća, a i hranjivija je od Popajeve omiljene hrane.

Koprivu berete sa dugim gumenim rukavicama i u odeći dugih rukava, jer može da vas ožari. Mladi listovi su najbolji deo biljke. Možete ih kuvati, zamrznuti, sušiti ili stavljati sveže u supe i gulaše. Najbolje bi bilo da ih berete pre nego procvetaju, jer postoje neke tvrdnje da su posle cvetanja lošijeg kvaliteta i da nisu dobre za bubrege.

Donosimo vam dva recepata, koji će uneti pravi prolećni duh na vaš trpezarijski sto.

Koprive obarite u ključaloj vodi, ocedite i iseckajte. Na šporetu zagrejte malo ulja, kratko prepržite naseckani beli luk, dodajte koprive, malo soli, brašna i jednu pavlaku. Sve izmešajte i sklonite sa vatre. Obrok je gotov.

Dva krompira ogulite i narežite na kockice, dodajte mu 20 grama sitno naseckanog celera, bibera po volji i to kuhajte u slanoj vodi. Za to vreme obarite koprive u vreloj vodi i ocedite. Dodajte ih u posudu sa krompirom i celerom, sve izmešajte mikserom. Na kraju dodajtepavlaku i sjedinite smesu. Izvor:  http://lifepressmagazin.com/