Naslovna » Bio Bašta » Organska Bašta » Kompost od kuhinjskog odpada
Bio Bašta Organska Bašta

Kompost od kuhinjskog odpada

Nemojte bacati kuhinjske odpadke! U toku zime se može nakupiti poprilično komposta, ( zavisi od brojčanog stanja porodice). Kompost od kuhinjskog odpada je veoma kvalitetan, može vam doneti bogat rod u bašti.

Kako ga pravimo ?

Potrebno nam je plastično vedro, na čije dno postavimo rešetku, crne najlon kese za smeće . U kesu stavljamo odpatke, dno kese izbuškamo viljuškom, da bi mogla da otiče tečnost.  Napunjenu kesu na vrhu zavežemo, pošto smo predhodno istisli vazduh i ostavimo je u kuhunji 3-4 dana, zatim je iznosimo napolje na hladno, mraz.

Već ste, verovatno provalili da vam je potrebno bar još jedno vedro. Kada kesu sa kompostom iznesete napolje videćete da je na dnu vedra ostala tečnost.

NEMOJTE JE BACATI!!!

Ovo je odličan otpušivač cevi u sudoperi, taoletu. Isto je dobra za gnojenje, sobnih biljaka, 1dl. na 10 litara vode, ili 0,1dl na 1 litar vode.

Šta stavljamo u kompostnu kesu??

Sve što odpadne u kuhinji osim tečnosti, tečnost hoće da se usmrdi. Ljuske od krompira i voća, riblje kosti, ljuske jaja, hleb, ostaci kuvanog jela, papir, karton, krupne stvari usitniti. Nemojte stavljati mast i slične stvari.

U proleće, tako dobijen kompost, zakopajte u vašu baštu, ( 15-20 cm duboko), ili stavite na dno bureta gde ćete saditi paradajz. Vaše biljke će vam biti zahvalne.

 

Autor:

Jovan Drobnjak

(Izvor: zdravasrbija.com)

1 Komentar

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...

  • Izostavili ste bitnu stvar Bajkal EM-1, bez njega nema ni komposta.
    Lepo bi bilo kada bi moje tekstove i potpisivali mojim imenom.
    Pozdrav.