Naslovna » Bio Bašta » Kombuha – gljiva dugovečnosti
Bio Bašta Svet Gljiva

Kombuha – gljiva dugovečnosti

Japanska gljiva kombuha se smatra gljivom dugovečnosti, a napitak koji se od nje pravi se i kod nas sve više koristi.

Nauka nije zvanično dokazala sva lekovita svojstva koja ova gljiva navodno poseduje, ali se u istočnjačkoj medicini čaj napravljen od ove gljive upotrebljava za snižavanje šećera u krvi, holesterola, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje rada žlezda, olakšanje simptoma artritisa  i reume i još mnogo toga. Oni koji su je koristili, širom sveta, potvrdili su njen blagotvoran uticaj na digestivni trakt, a pošto je dobra probava povezana sa jačanjem imuniteta, i sami možemo zaključiti da može dobro uticati na naše zdravlje.

Narodi azijskih zemalja veruju da čaj napravljen od ove gljive može da povrati mladost, energičnost i produži životni vek.

Čaj od kombuhe

U litar vode skuvajte crni ili zeleni čaj zašećeren sa sto grama šećera. Gljivu malo prokuvajte u vodi, ohladite, operite i stavite u mlaki čaj koji ste prethodno stavili u veću staklenu teglu. Teglu prekrijte gazom i ostavite na svetlom mestu nedelju dana, da bi fermentirala. Nakon osam dana procedite čaj koji ćete piti, a gljivu operite i pripremite za narednu upotrebu.

Na ovaj način kombuha proizvodi hijaluronske kiseline, heparin, mlečne kiseline, vitamine i enzime veoma korisne za ljudski organizam. I zato se veruje da su oni koji piju dnevno samo jednu šolju ovog napitka zdraviji, vitalniji i mladolikog izgleda, a veruje se da ljudi koji je redovno koriste imaju manje ili uopšte nemaju sedih vlasi.

Kombuha nije samo gljiva, ona sadrži i svojstva lišaja, kvasca kao i zdravih bakterija.

Jeste li koristili kombuhu? Verujete li u njena lekovita svojstva? (Izvor: lifepressmagazin.com)