Koja hrana jača vaš imunitet

Sezona je gripe, prehlade i svega onoga zbog čega poželimo samo pobjeći pod dekicu i ne izlaziti dok ne izađe i proljetno sunce.

No, kako većini nas taj luksuz baš i nije na raspolaganju, moramo pronaći načine da ostanemo zdravi i u što boljoj formi. Umjesto da krenete u ljekarnu, zaputite se do hladnjaka jer najbolja prevencija započinje upravo ondje.

Ukusna i zdrava hrana može poslužiti kao lijek protiv narušenog imuniteta. Jogurt je primjerica namirnica puna probiotika, zdravih bakterija koje održavaju naš probavni sustav u formi. Zob i ječam sadržavaju vlakna koja su u borbi protiv mikroba jednako učinkovita kao i echinacea.Češnjak u sebi ima alicin, aktivni sastojak koji se bori protiv infekcija i bakterija. Jedete li redovito češnjak, imate 60 posto veću šansu da ostanete zdravi i ne uhvatite prehladu. Riba , budući da je bogata omega-3 masnim kiselinama liječe upale te štite pluća i dišni sustav od infekcija. Gljive pojačavaju proizvodnju te učinkovitost bijelih krvnih stanica i na taj način pomažu u borbi protiv infekcija.

Ako ste za šalicu čaja odaberite crni ili zeleni jer sadržavaju L-teanin, aminokiselinu koja pomaže u borbi protiv virusa. Naravno, hrana vas neće u potpunosti zaštiti ali će vrlo učinkovito ojačati vaš imunitet. (Izvor: jutarnji.hr)