Naslovna » Abeceda Ishrane » Klice – superhrana u Vašemu domu
Abeceda Ishrane Makrobiotička Ishrana

Klice – superhrana u Vašemu domu

U hladnim zimskim mesecima kada nam je organsko, sveže povrće nedostupno, klice su super hrana koju svatko može uzgojiti u svome domaćinstvuu.

Klice su hrana koja je prebogata mineralima (magnezij, kalcijum, gvožđe, cink…), vitaminima ( A, B, C, D, E, F), enzimima, vlaknima, belančevinama, tijaminom, riboflaminom, nijacinom, folnom kiselinom te još mnogim drugim hranjivim tvarima, a njihova upotreba u terapijske svrhe poznata je hiljadama godina.

Savremena nutricionistička istraživanja potvrđuju njihovu učinkovitost u lečenju najtežih bolesti, posebno raznih vrsta karcinoma.

Bogatstvo hranjivih tvari krije se u maloj klici semena. Naime, jedna klica u sebi sadrži snagu i moć odrasle biljke i tu zapravo leži tajna velike energetske vrednosti.

Klice su zapravo živa hrana i za razliku od povrća koje nakon ubiranja gubi svoja energetska svojstva, energija klice se ne gubi jer ih uvijek konzumiramo sveže.

Šta i kako klijati?

Za klijanje pre svega treba odabrati čisto seme, iz organskog uzgoja.

Semenke se namoče u vodu, te se one koje su isplivale na površinu odstrane jer nisu klijave.

Dužina namakanja ovisi o vrsti semena. Krupnije seme namaće se preko noći oko 12 sati, dok je za ono sitnije seme dovoljno 4 – 6 sati.

Optimalna temperatura za većinu semena je od 20 – 25 stupnjeva Celzija.

Nakon namakanja semenke se isperu i klijanje može započeti.

Namakanje pšenice

Za klijanje semena danas se na tržištu mogu pronaći različite vrste klijališta koja olakšavaju sam proces klijanja, jer se odjednom može klijati nekoliko vrsta semenja (nekoliko etaža) što štedi i vreme i prostor.

Ipak, klijanje je moguće i u običnoj staklenci preko koje se stavi gaza i pričvrsti gumicom.

Plastično klijalište u nekoliko etaža

Nakon namakanja, seme se stavi u posudu za klijanje te se sledećih nekoliko dana 1 – 2 puta dnevno ispere, a višak vode se iscedi kako seme ne bi trunulo.

Vreme klijanja je od 2 – 10 dana što ovisi o vrsti semena.

Kad su klice spremne za konzumiranje, operu se u vodi da se odvoje ljuske i kožice sa semena.

Koje seme klijati?

  • Mahunarke (soja, azuki pasulj, mungo pasulj, grašak, leća, slanutak, alfa alfa)
  • Žitarice (pšenica, zob, raž, kvinoja, kukuruz, riža)
  • Povrće (brokula, rotkvice, mrkva, spanać, salata, celer, kupus)
  • Orašasto voće (badem, lešnik, kikiriki)
  • Semenke (suncokret, sezam, lan)

Upotreba klica

Klice su izvrstan dodatak salatama, supama, raznim namazima, pečenju ili kolačima, ali njihova nutritivna snaga je najveća kada se konzumiraju sveže.

Ako se dodaju kuvanim jelima, dovoljno je dodati ih na kraju te kratko prokuvati da se donekle sačuvaju vredni hranjivi sastojci. Izvor: http://organskocarstvo.blogspot.rs/