Naslovna » Ukusni Zalogaji » Domaći recepti » Klasična baklava
Domaći recepti Kolači, Torte i slatkiši Ukusni Zalogaji

Klasična baklava

Orijentalna poslastica, za sladokusce.

POTREBNO JE:

1 kg brašna ili 700 g gotovih tankih kora za baklavu, 250 g maslaca, 1,5 kg šećera, 800 g mlevenih oraha, 1 limun

PRIPREMA:

Od brašna i vode umesite kore, razvucite ih što tanje i prosušite. Orahe sameljite, ali jednu trećinu što sitnije istucajte u avanu ili iseckajte sitno nožem. Dobro namažite maslacem tepsiju i složite četiri do pet jufki, pa ih pospite smesom od oraha i šećera. Ponovite postupak dok ne utrošite materijal. Na gornji sloj baklave stavite maslac, potom izrežite na rombove i pecite. Za to vreme pripremite šerbet (agdu). U lonac stavite kilogram šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuvajte dok se ne zgusne. Vrućim šerbetom prelijte ispečenu i ohlađenu baklavu ili vruću baklavu prelijte hladnim šerbetom.

NAPOMENA:

Ponegde domaćice dodaju i tirit, mrvice napravljene od žumanaca, brašna, putera. Umesi se testo, pa se izmrvi što sitnije na gromuljice i prosuši. Ređa se kora, pa pospe ovlaš tiritom, zatim sledeća kora koja se posipa orasima i šećerom, i tako redom. (Izvor: blic.rs)