Naslovna » Abeceda Ishrane » Kiseli gutljaj: Junačina koji otapa zimsku škembicu
Abeceda Ishrane Darovi Prirode Organsko i zdravo od svega pomalo

Kiseli gutljaj: Junačina koji otapa zimsku škembicu

Telo tokom zimskih meseci ima tendenciju pojačanog nakupljanja masnog tkiva, čemu uvelike dopridonosi smanjena fizička aktivnosti i masni zalogaji. Kritične zone oko struka koja se formira u škembicu postajemo svesni s prvim nagovještajem toplijih dana, kada nas skidanje u tanki sloj odeće razotkriva. Umesto da razmišljate kako prekriti zimske tragove modnim saveznicima donosimo sok koji će ih u duetu s vežbanjem najbrže ukloniti

Jabukovo sirće, limun i cayenne paprika sastojci su za gutljaj koji udara na omraženo masno tkivo

Sastojci za kiseli sok:

  • 1 čajna kašika jabukovog sirćeta
  • 1/8 kašika cayenne paprike
  • sok i korica jednog limuna

Priprema:

Izribajte koricu limuna (preporuča se samo neprskani) i prelijte je s 1 dcl tople vode pustite da odstoji desetak minuta. U vodu s koricom dodajte sok limuna, jabukovo sirće i malo čili papričice. Pomešajte pre svakog gutljaja i pijte pre i nakon obroka.

Cayenne paprika –  pospešit će probavljanje hrane, ubrzati metabolizam i potaknuti sagorevanje masnoća. Naime njezin sastojak kapsaicin stimulira nervni sistem na proizvodnju topline koja u telu potiče ubrzanu potrošnju  kalorija.

Limun –  sadrži hidroksicitat materiju koja usporava taloženje masti, a korica limuna sadrži polikosanol – vrstu šećera koja pomaže pri sagorevanju nakupljenih masnoća.

Jabukovo sirće –  redovito konzumiranje umerenih količina jabukovog sirćeta pomaže otopiti masnoće u telu. Sirće naime sadrži prirodne kiseline koje razgrađuju i ispiru otrove i neprobavljenu hranu iz creva. (Izvor: zadovoljna.hr)