Naslovna » Zelena Planeta » Kinezi pustili u upotrebu najveću plutajuću solarnu elektranu na svetu
Ekologija u svetu Zelena Planeta

Kinezi pustili u upotrebu najveću plutajuću solarnu elektranu na svetu

Kina je objavila da je završila izgradnju najveće plutajuće solarne elektrane na svetu te ju uspešno povezala s lokalnom energetskom mrežom.

Najveća plutajuća solarna elektrana na svetu smeštena je u gradu Huainan u Kini, a izgradio ju je kineski proizvođač invertera Sungrow Co. Sistem ima snagu od 40 megavata, a ironično je što je sama elektrana izgrađena na poplavljenom rudniku ugljena.

Ovi plutajući sistemi također smanjuju isparavanje vode, a hladniji vazduh na površini jezera pomaže da minimizira rizik od propadanja solarnih ćelija, zbog dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama prenose iz CleanTehnice.

Plutajuće solarne farme kako se još nazivaju, imaju nekoliko prednosti. Najveća je što štede teren u gusto naseljenim područjima, što je za Kinu, koja ima preko 100 gradova s populacijom od više od milion stanovnika veoma važno.

Međutim, najzanimljivija stvar o plutajućoj solarnoj elektrani Huainan jest činjenica da je jezero na kojem pluta, nastalo nakon što je stari rudnik ugljena, tokom godina ispunjen kišnicom. Provincija Anhui bogata je rezervama uglja koji se koristi za potrebe kineske privrede.

Za razliku od SAD-a, gdje Vladine daje sve veću potporu korištenju uglja i termoelektrana koji ih koriste, Kina, koja se toliko ograđivala od upozorenja o uticaju na okoliš, sada se zalaže da korištenje uglja postane prošlost te želi postati vodeći svetski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora. izvor: Tuzlanski.ba