Naslovna » Bio Bašta » Kelj – zeleno lisnato povrće
Bio Bašta Organska Bašta

Kelj – zeleno lisnato povrće

Ako želimo da se hranimo zdravo, zeleno lisnato povrće naprosto ne možemo izbeći.

Jedno koje spada u sami zdravi vrh jeste kelj. Dostupan nam je na svakom koraku, veoma je ekonomičan i nema izgovora da ga ne uvrstite u svoju zdravu ishranu, a razloga je mnogo.

Jedna od najbitnih informacija vezanih za kelj jeste da je bogatiji kalcijumom od mleka, a što je još važnije kalcijum dolazi u kombinaciji sa magnezijumom, koji pomaže kalcijumu da se bolje apsorbuje u organizam. Jedan je od najvećih prirodnih izvora vitamina K, koji je bitan za rad metabolizma i raspoređivanje kalcijuma u kosti.

Veoma je bogat omega 3 masnim kiselinama, koje nam čuvaju srce i krvne sudove, a samo 100 kalorija ovog povrća sadrži 20-25% preporučene dnevne doze omega 3.

U kelju se nalaze velike koncentracije antioksidanta flavonoida i karotinoida što redovnim unosom može da smanji rizik od nastanka kancerogenih bolesti pa čak i da pomogne pri izlečenju nekih vrsta kancera kao što su rak bešike, jajnika, debelog creva, dojke i prostate.

Kelj u receptu za zdravi šejk

Jedan je od glavnih sastojka zdravih šejkova i detox tretmana, jer poseduje supstance koje regulišu količinu toksina u našem organizmu.

Za zdravi šejk od kelja, koji će vam čuvati zdravlje kože izmiksajte kelj, jednu bananu, jabuku, malo cimeta i kašičicu meda sa šoljom nemasnog jogurta i uživajte.

Izvor: http://lifepressmagazin.com