Naslovna » Bio Bašta » Kaktus najtraženija biljka sadašnjice i zašto je to tako?
Bio Bašta Urbana Bašta

Kaktus najtraženija biljka sadašnjice i zašto je to tako?

Bodljikavi sukulenti danas su omiljene ukrasne biljke, ali i motiv dizajnera i umetnika.

Sveće, čaše, skupocene narukvice, skulpture od kaktusa… pa čak i kondomi! Nema predmeta koji se danas ne pravi u obliku KAKTUSA! Ko bi bolje umeo da odgovori na ovo pitanje od Džinele Leon, vlasnice prvog butika kaktusa u Londonu, otvorenog u leto 2016. godine.

„Najviše se traže veliki kaktusi i svakog vikenda prodam bar jedan mada svaki takav primerak košta najmanje oko 350 funti“, otkriva Džinela londonskom Gardijanu. „Kaktusi odgovaraju ljudima mlađe generacije, koji žele da rade sve manje a dobiju sve više.“

Otkako se zaljubila u kaktuse, Džinela je obišla više hit destinacija na svetu za ove bodljikave lepotane i upoznala druge ljubitelje. Njen kolega Karlos Morera (32) iz Kalifornije smatra sebe novom generacijom poklonika i dilerom kaktusa. „Mnoge vrste su danas zaštićene“, podseća on, a na glavnom londonskom aerodromu Hitrou više od 10 odsto zaplenjenih biljaka su upravo kaktusi!

Prema rečima ove londonske cvećarke, kaktusi se izuzetno „dobro slikaju“. Kako živimo u eri Instagrama i Pinteresta, čini se da je apsolutni imperativ imati bar nekoliko biljaka koje su lepe na slikama. Verovali ili ne, Pinterest stranice sa temom tipa „biljke na ružičastoj pozadini“ (Plants on Pink) imaju i više od 10 miliona pratilaca.

I stari i novi kaktusari slažu se u jednom: svojom skulpturalnom lepotom, prelepim cvetovima i poslovičnom otpornošću, kaktusi će preživeti sve trendove!

Pridružite se i vi planetarnom društvu obožavalaca: možete da negujete kaktus bilo gde  – u saksiji od terakote, u staroj šerpi ili loncu, u alpinetumu od malih kaktusa u vašoj dnevnoj sobi – mogućnosti su neograničene. Izvor: Lepa&Srećna