Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Savršen dom » Kako savršeno ispeći povrće na roštilju
Savršen dom Unapređenje Zdravlja

Kako savršeno ispeći povrće na roštilju

Brz, jednostavan, a istovremeno ukusan prilog jelu, povrće na roštilju je nešto bez čega niti jedan dan uz vatru u prirodi ne bi smio proći. Tikvice, šparoge, luk, gljive, paprika… sve je dobro kad ga lizne plamičak! Donosimo vam nekoliko savjeta kako pripremiti povrće na žaru, ugodan vikend i paljenje od prve!

Povrće najprije operite i osušite. Gljive, šparoge i kukuruz roštiljaju se u komadu, dok je luk, tikvice i papriku bolje narezati.

Budući da povrće ne sadrži masti, morate ga nauljiti prije pripreme. Time sprječavate da se zalijepi za rešetku, na povrću ostaje onaj lijepi smeđi trag, a i ukusnije je. Da biste još pojačali okuse – pripremite marinadu.

Za to će vam trebati:

  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Svježe začinsko bilje po izboru (bosiljak, origano, timjan, ružmarin)
  • Češnjak

Veće komade povrća možete staviti direktno na rešetku, za manje možete koristiti ‘košaru’ za grill koja će spriječiti da vam komadići upadnu u vatru. Ili ih pak napiknite poput ražnjića.

Ako pripremate različito povrće, prvo stavite na vatru ono koje se duže peče, poput patlidžana. Dužina pripreme ovisi o veličini povrća, ali i o tome koliko hrskavo želite da bude.

Tvrđe povrće poput krumpira, mrkve i cikle prije vatre svakako na pola skuhajte, premažite maslinovim uljem i tek onda bacite na roštilj. Ili ih narežite na sitne komadiće, začinite, omotajte folijom i tako pecite.

O kukuruzu smo već pisali, ali provjerite u videu još pokoji novi trik…. (Izvor: pun kufer)