Naslovna » Bio Bašta » Kako očistiti košnice
Bio Bašta Pčelarstvo A-Š

Kako očistiti košnice

Kako očistiti košnice
U slučaju da ste primetili probleme u košnici i da su se pčele smrzle - možete da ih spasete! Otpad sa dna košnice pokazuje u kakvom su stanju pčele.

Otpad na dnu košnice može da vam ukaže na stanje u kome se nalazi društvo. Do njega ćete doći ako u košnicu provučete žicu, koju ćete saviti u obliku ćiriličnog slova G (Г), a potom povući. Ukoliko vidite pčele sa otečenim stomacima, to znači da su otrovane manozom, šećerom koji ne mogu da svare i koji je za njih štetan. Ukoliko se u otpadu nalazi izmet, delovi saća i delovi pčelа, znak je da je u poseti bio jedan od neprijatelja – miš.

Kako da očistite dno košnice?

Na samom dnu često može da se pojavi i voštano trunje, koje ćemo žicom, na isti način ukloniti. Tokom zime često je prisutan i sneg ili led. Sve je potrebno ukloniti, da bi pčele imale čist vazduh. Važno je voditi računa da košnice nisu slomljene, napominju Agro Novinite. Potrebno je otkloniti sve nepravilnosti i u samom društvu. U tu svrhu, košnica se unosi na sat – dva u topliju prostoriju, a pregleda se na temperaturi od 20oC do 25oC.

Spasavanje pčela

U slučaju da ste primetili da se se saće pomera, a da je gnezdo slomljeno, pčele su se najverovatnije smrzle. Međutim spasićete ih tako što će ih uneti u prostoriju gde je 20oC. Premestite ih u novu košnicu i poprskajte ih šećernim sirupom. Ukoliko je matica stradala, pčele će napraviti novu, ali slabiju, porodicu.

Nega pčela

Pčelama je ponovo potrebno obezbediti hranu u vidu kvalitetnog meda, a poslužiće i medna pogača, napravljena od kristalisanog meda i mlevenog šećera. Potrebno je da bude debljine od jednog do dva centimetra i težine 0,5 do 0,8 kilograma. Umotajte u gazu i postavite na vrh ramova. Pre toga držite saće 12 sati u toploj prostoriji, a potom postavite tako da obuhvati klube.  Izvor: agroklub.rs