Naslovna » Abeceda Ishrane » Kako napraviti sok i slatko od ruže, Đulbešećerka
Abeceda Ishrane Napitci i Šejkovi

Kako napraviti sok i slatko od ruže, Đulbešećerka

Donosimo nekoliko recepata za ove skoro zaboravljene poslastice od ruže.

Najbolje je koristiti sveže ruže iz sopstvene bašte, od njenih latica možete napraviti i ružinu vodicu, u narodu poznat kao starinski preparat koji zateže kožu.

Đulbešećerka, velika mirisna ruža svetloroza boje koju je nekad imala svaka avlija. Od nje se pravilo slatko, kolači, sokovi, njezine latice koristile su se u kozmetici.

Đul-Šerbe

Sastojci :

  • 25 dkg cvjetova ruže
  • 2,5 kg šećera
  • 2,5 lvode

Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte je hladnom vodom i ostavite da se kuva oko 1 h. Kada voda poprimi boju od ruže, a latice ruže pobele procedite u već pripremljen šećer. Latice ruže bacite, a sok i dalje kuvajte zajedno sa šećerom.Kad ukuva 1/2 od ukupne količine, sok skinite i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom.Kada je ohlađeno sipajte u bocu i zatvorite. Đul-šerbe se rastvara u hladnoj vodi. Služi se sa ledom i kriškama limuna.

Slatko od ruža

Za slatko od ruža koristi se posebna vrsta ruže, koju u Bosni nazivaju đulbešećerka. To je ona velika, mirisna ruža svetlo roze boje, naravno uzgojena bez pesticida (s toga nije ona sa razglednice) u opevanim avlijama.

Sastojci:

  • 400 g ružinih latica
  • 400 g šećera
  • oko 300 ml vode
  • sok 1 limuna (limuntos)

Priprema:

  1. Odvojiti ružine latice od cveta, odstraniti one koje ne izgledaju zdravo. Isprati i raširiti da se posuše.
  2. Izvagati suve latice ruža i izvagati istu količinu šećera.
  3. U veliku teglu staviti ružine latice, pa ih posuti šećerom i preliti vodom. Poklopiti i ostaviti da stoji na toplom mestu 4-5 dana da se potakne vrenje.
  4. Kada latice pobele smesu sa laticama i vodom u kojoj su stajale staviti u veliku posudu sa debelim dnom i na laganoj vatri kuvati uz mešanje dok se ne zgusne poput tečnog meda.
  5. Dodati limunov sok, a zatim kuvati još 10-tak minuta.
  6. Ostaviti da se ohladi i zgusne u posudi, a treba imati gustoću tekućeg meda, jer se služi u malenim posudicama sa kašikicom.
  7. Gotovo i ohlađeno izliti u čiste i suhe tegle.

Sladoled od ruža:

Potrebno je:

  • 2 šake latica od ruža, najbolje crvenih
  • 7 dcl mleka
  • 250g šećera u prahu
  • malo cimeta
  • 8 žumanaca

Priprema:

  1. Idealno bi bilo da su ruže domaće, naberite dvije šake latica,operite i gledajte da svaka bude zdrava.
  2. U prokuvano mleko dodajete prethodno oprane ružine latice. Kuvajte par minuta, pa procedite i u mleko dodajte šećer i cimet i kuvajte dok se mleko malo ne zgusne.
  3. Skinite mleko sa vatre i ohladite ga.
  4. Dodajte žumanca, jedno po jedno i lagano mešajte kašikom te vratite na vatru dok ne zavri.
  5. Smesu prespite u drugu posudu i stalno mešajte dok se ne ohladi.
  6. Po želji u sladoled možete dodati par kapi crvene boje, kako bih dobili rozu boju.

Izvor: Furaj.ba

Dodaj Komentar?

Šta misliš o ovoj temi? Napiši komentar ...