Kako Napraviti Mali Akvaponski Sistem za Učenje i Testiranje (VIDEO)

Šta je Akvaponika?

Akvaponika je metoda ugoja, koja za cilj ima da smanji negativan uticaj na životnu sredinu pa se umesto korišćenja veštačkih aditiva oslanja na prirodni proces. Ovo je održiv vid proizvodnje hrane koji kombinuje tradicionalnu akvakulturu (uzgoj riba, itd), sa hidroponikom (uzgoja biljaka u vodi) u simbiotskom okruženju. Srce Akvaponike je uzgoj riba a uzgoj bilja je dodatak/nusproizvod tj filter baziran na hidroponici. Uzgoj riba može biti za jelo ili ukras i to ne menja upotrebu sistema. Pročitaj detaljnije na Šta su Akvaponika i Hidroponika.

Kako je počela upotreba Akvaponike?

Prvi zatvoreni sistem u Akvaponici, što znači da voda stalno kruži, su napravili 1980. student i profesor u americi tako što su vodu iz akvarijuma koristili kapajući za gajenje paradajza i krastavca u pesku, i kako je voda slivala kroz pesak, recikliranan se vraćala u akvarijum.

Bračni par farmera 1990 godine u Americi su napravili zatvoren sistem i zalivali su biljke gajene u šljunku tako što su ugradili sifon i napravili efekat poplave i drenaže u konstantnim intervalima koristeći vodu iz rezeroara od 2000 litara gde su gajili Tilapije (vrsta ribe sa Afričkog kontnenta)

Još jedan od pionira Akvaponike je univerzitet na devičanskim ostrvima koji su oko 1990-te napravili svoj komercijalni sistem od skoro 8000 litara za gajenje riba i 6 velikih bazena sa plovećim stiroporom za gajenje biljaka,takozvanim „plutajućim splavovima“, nazvali su ga UVI model koji i dan danas uspešno radi i zarađuje od prodaje povrća i riba.

Koje su metode Akvaponskog sistema?

Akvaponija se deli na 3 glavne metode:

 1. sistem duboke vode (Deep Water Culture) koji se deli na plivajući (koristeći stirpor ili sl.) ili potapajući sa sifonom (koristeći šljunak ili sl.)
 2. sistem vodenog filma (Nutrient Film tehnique) npr u pvc cevima ili sl.
 3. sistem raspršivanja vode (Aeroponics)

Sve pomenute metode podrazumevaju zatvoreni sistem sistem kruženja vode kao i sve pomenute metode se mogu primeniti za Akvaponiku ili Hidroponiku. Mi smo napravili jedan od sistema, pogledajte detaljno na Moj Mali Akvaponski Sistem Na Terasi Stambene Zgrade

1. Predlog sistema duboke vode (Deep Water Culture)

Ovo je najjednostavniji predlog za testiranje DWC sistema u obe kombinacije sa plivajućom i potapajućom metodom zajedno. Ovaj sistem je najstabilniji od svih pomenutih sistema iz razloga što je manje podložan naglim temperaturnim razlikama zbog same količine vode a i ph vrednost je stabilnija i ne podleže naglim padovima ili usponima.

Sve što vam je potrebno su 2 pvc bureta, pumpa za vodu, pumpa za vazduh, par metara pvc cevi, 0.5m2 stiropora, sljunak, silikon i dobra sunčana lokacija da postavite sve to zajedno. Jedno bure se koristi kao rezervoar za vodu i ribe, proseca se samo mali otvor na boku bureta radi lakšeg pristupa. Drugo bure se seče na pola i dve polovine se koriste za uzgoj bilja, prva polovina za plivajući metod sa stiroporom,  a ova polovina treba da bude prva u koju će da dotiče voda iz rezervoara. Druga polovina se koristi za potapajući metod sa šljunkom i u ovu polovinu se buši rupa na dnu radi postavljanja sifona za pražnjenje vode.

Noseću policu, postolje ili nekakav stalak možete napraviti na razne načine koristeći drvo, metal, siporeks ili druge blokove, a možete čak i koristiti pvc burad prosečenu polukružno za držanje gornjih polovina. Mi smo koristili jedan najjednostaviji stalak napravljen sa minimalnom količinom drveta a osim ovog predloga jedino je korišćenje blokova jednostavije.

i još da spomenemo sifon (Bell Syphon) koji je vrlo bitan za ovaj sistem u koliko se koristi potapajuća metoda sa šljunkom i sl.

1. Predlog sistema vodenog filma (Nutrient Film Tehnique)

Ovaj sistem je prilično jednostavan, voda protiče iz rezervoara kroz pvc cevi u vidu tankog filma, što znači da je potrebno znatno manja količina vode za ovaj sistem ali su mu mane da se voda puno brže greje i hladi tokom leta i zime zbog male količine protoka pa je sistem podložan drastičnim usponima i padovima temperature i ph.

Sve što vam je potrebno je rezervoar za vodu npr pvc bure ili veća kanta, nekoliko pvc cevi sa čepovima i pumpa za vodu.

ili spiralno …

ili vertikalno …

1. Predlog sistema raspršivanjem vode (Aeroponics)

Kao i prethodni sistemi i ovaj sistem je prilično jednostavan i ideja je u tome da voda nema pun protok nego se raspršuje preko korena bilja obično u vertikalnoj postavci i skuplja se pri dnu u posudi za kolekciju vode ili se preusmerava cevima u rezervoar.

Ovi sistemi obično koriste pvc cevi vertikalno postavljene ili stiroporske ploče isto vertikalno postavljene gde se na vrhu nalazi raspršivac vode u sitne kapljice koje se slivaju preko korena bilja sve do dna gde se skuplja i vraća u sistem. Za ovaj sistem vam je potreban rezervoar za vodu npr pvc bure ili veća kanta, nekoliko pvc cevi, pumpa za vodu i naravno raspršivač.

Ukoliko čitate ovo to znači da ste stigli do kraja ovog članka i mi vam se zahvaljujemo na pažnji, ako imate još nekih ne razjašnjenih pitanja slobodno nam se obratite putem komentara dole, a ako ne onda nam napišite komentar svakako jer nas zanima vaše mišljenje, predlog ili kritika.

4 komentara

 1. Interesantno, ja sam napravio mali sistem sa dva bureta i radi perfektbo

 2. Ima tu jos nekih detalja koje treba spomenuti, ph vode, ishrana za ribe, gvozdje, itd

  1. Author

   Hvala na komentaru, imamo u planu da kompletiramo celu pricu oko akvaponike tako da ce mo objaviti i clanke o ph u akvaponici i ostalim parametrima

 3. izvrstan clanak, ako moze jos na istu temu, unapred hvala!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *