Kako kupiti i sačuvati tikvicu

Sa prolećem, povećava se i ponuda domaćeg povrća na našim pijacama. Među prvim ranim povrćem javiće se i tikvica koja iz godine u godinu postaje sve popularnija na našim trpezama. Svoju popularnost duguje pre svega činjenici da se od nje može pripremiti veliki broj jednostavnih, ukusnih i jeftinih jela. Osim toga, tikvica ima i jako malo kalorija, sa samo 16 kCal na 100 g ploda posebno je interesantna osobama koje vode računa o svojoj ishrani. U ponudi na našem tržištu dominira tzv. bela tikvica a sporadično se mogu naći zelena i okrugla. Zbog toga u ovom tekstu želim da se pozabavim belom tikvicom, njenim kvalitetom i čuvanjem.

Šta piše u pravilniku o kvalitetu?

U pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki, radi stavljanja u promet tikvice se razvrstavaju u dve klase – I i II. Prema članu 212 ovog pravilnika, tikvice klase I moraju biti mlade, pravilno razvijene, sa glatkom nežnom korom i ujednačene po obliku, veličini i boji. Prema dužini ploda tikvice se stavljaju u promet kao tikvice do 20 cm dužine i tikvice preko 20 cm dužine. U jedinici pakovanja može biti do 5% plodova sa manjim mehaničkim oštećenjima koja ne umanjuju upotrebnu vrednost plodova. Tikvice klase II moraju odgovarati uslovima za tikvice I klase, s tim što ne moraju biti ujednačene po obliku, veličini i boji i što u jedinici pakovanja može biti do 10% plodova sa manjim mehaničkim oštećenjima.

Kao što sam, u nekoliko navrata navodio, osim republičkog standarda, postoje i standardi koje za sopstvene potrebe definišu trgovci ili prerađivači. U zavisnosti od namene, oni se mogu manje ili više razlikovati od republičkog standarda. Međutim, obzirom da je republičkim standardom definisan kvalitativni minimum, smatram da je dobro znati šta je njime propisano. Prosto da, kada sledeći put neki trgovac ili pijačar počne da vas ubeđuje kako je baš njegova roba “ekstra klase”, možete sa sigurnošću da procenite koliko vas „farba“.

Ono što je nezgodno je što su svi ovi standardi napisani šturim jezikom i uglavnom vam ne mogu pomoći da odaberete najbolje plodove. Upravo zbog toga, u nastavku teksta ću vam dati nekoliko saveta kako da odaberete najbolje plodove i na šta treba da obratite pažnju.

Kako odabrati tikvicu?

Ono što nam je najbitnije kada kupujemo hranu jeste kako da za svoje pare dobijemo što bolji kvalitet robe. Kada su tikvice u pitanju postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Najpre, prvo pravilo bi trebalo da glasi – birajte očima! Pre nego uopšte posegnete za nekim plodom, odvojite malo vremena da malo razgledate izloženo. Ovo vam može pomoći da steknete bolju predstavu o kvalitetu robe i da možda uvidite da nema svrhe kupovati na tom mestu. Dakle, ne žurite.

Izbegavajte prekrupne ili presitne plodove koji na sebi imaju mehanička oštećenja. Prekrupni plodovi mogu biti prezreli što će značiti da su uglavnom bljutavog ukusa, ponekad i sa šupljinama u sredini a meso im je sunđerasto i žilavo. Takvi plodovi su takođe skloni bržem propadanju. Ukoliko ipak tražite krupnije plodove iz nekog razloga, obratite pažnju na čvrstinu plodova. Prezreli plodovi koji su počeli da propadaju primetno su mekši od dobrih plodova, naročito to može postati primetno na delu gde je drška tikvice tj. uslovno rečeno „peteljka“. Ukoliko je plod prezreo ili je predugo čuvan u neadekvatnim uslovima, na tom mestu će pokožica biti smežurana i mekana a pod prstima ćete imati osećaj kao da stiskate sunđer. Obrnuto, presitni plodovi mogu ukazivati na nedovoljno sazrele plodove.

Tikvica ima jako nežan plod čija je kora osetljiva na udare. Prilikom, čak i laganog, pritiska na pokožicu može doći do njenog mehaničkog oštećenja. Manja oštećenja manifestovaće se u obliku ogrebotina na pokožici. Ovakvi plodovi podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Kod većih oštećenja, na mestima uboja, ispod pokožice može doći do formiranja sunđerastog tkiva braon boje koje će imati bljutav ukus. Takođe, kada birate plodove obratite pažnju da li na pokožici ima nekih drugih oštećenja koja bi mogla ukazivati na prisustvo bolesti. Npr. žute fleke koje su mekše od ostatka tkiva. Drška tikvice na preseku treba da izgleda sveže i da nije sparušena što će ukazivati na svežinu plodova ali i da su isti čuvani na adekvatan način. Na preseku, meso ploda treba da ima karakterističnu belo-zelenkastu boju i da bude sočno i čvrsto.

Kao i druge srodne vrste, tikvica je toploljubiva biljka i zahteva toplo vreme i dosta vode za pravilan razvoj. Zbog toga, ukoliko planirate kupovinu nakon dužeg perioda hladnog vremena posebno obratite pažnju na kvalitet plodova. Obično se hladno vreme odrazi na plodove koji će biti brani nakon par dana (5-7 dana). Međutim, ukoliko hladno vreme traje dovoljno dugo onda će sve tikvice u ponudi potencijalno biti lošijeg kvaliteta a cena će im drastično porasti zbog smanjenja ponude. Takođe, dugi periodi toplog vremena sa noćima koje ne donose osveženje mogu dovesti do ubrzanog dozrevanja plodova i pojave velike količine tikvice lošijeg kvaliteta na tržištu. Osim toga, može doći i do pojave oštećenja od sunca, tj. do pojave ožegotina. Dobra stvar je što će u ovom slučaju cena tikvice najverovatnije biti jako niska zbog pojave većih količina tikvice na tržištu.

Kako čuvati tikvicu?

Plodove možete čuvati i u ostavi ali u tom slučaju bi ih trebalo potrošiti u nekoliko dana. Tikvicu u svežem stanju možete čuvati 5 do 7 dana u frižideru. Plodove čuvajte u plastičnoj kesi ali tako da povrće može da diše. Dakle, najbolje bi bilo da kesa ili bude perforirana ili ih jednostavno ostavite u kesi sa pijace koju nećete potpuno zatvoriti.

Osim u svežem stanju tikvicu možete i zamrznuti, ali imajte u vidu da će ovako sačuvana tikvica po odmrzavanju biti mekša nego dok je sveža. Plodove isecite kako vam već odgovara, kolutovi, kockice ili ih narendajte a zatim ih blanširajte. Blanširanje kod tikvice izvodi se tako što plodove potopite u kipuću vodu na dva minuta a zatim ih brzo ohladite potapanjem u hladnu vodu. Blanširanje ima za cilj da inaktivira enzime u plodovima i spreči ubrzano propadanje plodova i zapravo predstavlja jedan od načina konzerviranja. Ovako pripremljene plodove dobro ocedite i zamrznite u zamrzivaču. Na taj način ih možete čuvati i do godinu dana. Možete tikvice i naprosto zamrznuti bez blanširanja ukoliko planirate da plodove potrošite u nekoliko meseci. (Izvor: agroavantura.wordpress.com)