Kako gajiti cveće na terasama, u baštama, na prozorima

Mali saveti za gajenje cveća na terasama, u baštama ili na prozorima.

Žardinjera ili cvetna leja?

Ako sadite u žardinjerama, vodite računa da kombinacije biljaka budu skladne i da jedna biljka ne preraste drugu gušeći je. Perspektiva sa koje će biljke biti izložene pogledu vrlo je bitna. Ako sadite na terasi, sve biljke će rasti i okretati se prema svetlu. Iz ovog razloga u prvi red uvek sadite puzave cvetnice koje će se pružati preko terase, a drugi red poluviseće biljke koje će jednim delom dopirati i u unutrašnji deo terase i ulepšavati prostor za odmor.

Cvetne leje

Ako sadite u cvetnim lejama, potrebno je prethodno pripremiti zemljište. Najčešći problem je previše glinovito zemljište koje se zalepi oko biljaka. Ako želite zaista lepe cvetne leje, onda na svaki kvadratni metar dodajte 5-8 litara treseta i umešajte na dubinu do 20cm.

Ovo je dubina na kojoj se razvija glavna masa korena cvetnica. Treset će značajno poboljšati struktutu zemlje i obogatiti je mrežom kapilara kojom će se nesmetano izmenjivati vazduh i voda. U ovakvim uslovima koren se vrlo brzo razvija, a to je naravno preduslov za dobro i bujno cvetanje.

Kako gajimo cveće?

Bilo da se radi o terasama, prozorima ili baštama mesto gajenja cveća karakteriše se određenim uslovima svetlosti, vlage, strujanja vazduha, temperature. Da bi cveće uvek izgledalo zdravo, lepo razgranato bujno i intenzivnih boja potrebno je da znamo koje uslove ono zahteva.

Saksijsko bilje

Saksijske biljke uvek sadite tako da se nalaze u centru saksije. Zemlju, odnosno supstrat, ne nabijajte oko korena jer ćete istisnuti sav vazduh i biljka će se brzo ugušiti. Kada presađujete, vodite računa da nova saksija ne treba da bude veća od dva broja od prethodne. dva broja veća saksija je zapravo maksimalno dva prsta šira u obimu od stare saksije u kojoj je biljka rasla.

Viseće biljke sadite u saksije koje imaju rezervoar za vodu. To su uglavnom saksije kojima je rupa na dnu uvučena u odnosu na dno saksije, pa se jedan deo vode uvek zadržava u ovom malom rezervoaru. Na ovaj način sprečavate preterano isušivanje biljaka u toku leta.

Zemlja

Zemlja odnosno supstrat u koji sadimo cveće može znatno da utiče na kvalitet biljke. Danas se koriste uglavnom gotove cvećarske mešavine sastavljene od crnog i belog treseta sa dodacima komposta i mineralnih đubriva.

Drenaža

Bilje u posudama na otvorenom je izloženo prekomernim padavinama pa je poželjno da takve posude imaju mogućnost ispuštanja viška vode. Odgovarajuće posude i odgovarajuća mešavina supstrata, tačno prema zahtevima pojedinih vrsta biljaka, osigurava optimalnu propusnost i ujedno optimalnu potrebu biljke za vodom.

Drenaža u posudama za cveće potrebna je u predubokim posudama, posebno onda kad ne raspolažemo odgovarajućim supstratom.

U svakom slučaju, drenaža mora imati nekoliko osnovnih karakteristika – mala težina, propusnost, upijanje što veće količine rezervne vlage i sposobnost ponovnog vraćanja vode zemljistu kad za to nastane potreba. Ta svojstva u najvećoj meri ima opeka (drobljena cigla ili crep), a u novije vreme porozne glinene kuglice proizvedene za takvu namenu.

U nedostatku opeke može doći u obzir rečni pesak, s tim da treba računati na njegovu veću težinu. Važno je da se držite pravila, da u istu posudu sadite biljke istih potreba u odnosu na vlagu, sunčani, polusenovit ili senovit položaj. Mešanje biljaka itekako se odražava na ukupni utisak. Izvor: opusteno.rs