Kako da uzgojiti mango iz koštice

Mango – tropska biljka sočnih plodova, brzo raste i pri tome ima predivne listove. Može se uzgajati i u našim krajevima, pogotovo u mediteranskim područjima gde može ostati vani cele godine (u kontinentalnom delu je ipak potrebno uneti ga negde gde se neće smrznuti). Vrlo je zanimljivo promatrati kako se ova biljka razvija jer raste gotovo na očigled.

Sve što je potrebno je kupiti mango u nekoj od prodavnica. Prvo se osladite i uživajte u njegovom plodu, a onda kada dođete do koštice kreće mala avantura uzgoja ove predivne biljke.

Kako sam uzgojila mango po koracima:

  1. Način

Uzela sam košticu s koje sam pokušala skinuti što više mesa (nije potrebno skinuti sve). Zatim sam položila košticu u vodu i ostavila jedan dan da ubrzam proces klijanja.

Sada je potrebno uzeti neku vrstu klešta ili pokušati otvoriti košticu sa nožem. Ovaj korak nije toliko jednostavan koliko se čini. Najbolja tehnika je zgnječiti košticu kleštima ali vrlo pažljivo da ne oštetite semenku unutar ljušture. Kada to uspete rastvorite ljušturu i izvadite semenku iz nje.

Semenka će možda biti povezana sa ljušturom jednom niti. Ne trebate se bojati odvojiti tu nit od ljušturice.

Sada kada je mango oslobođen možemo ga direktno staviti u zemlju. Ne preduboko, tek par centimetara zemlje neka bude preko njega. Položite ga vodoravno tako da njegov širi dio leži na zemlji (kao što stoji kad ga stavite na stol i pustite).

Važno je napomenuti kako mango voli toplinu pa ga stavite na osunčano mesto. Isto tako voli zemlju koja se može dobro ocediti. Zalevajte ga tek kada se zemlja skroz osuši kako ne bi došlo do truljenja semenke od prevelike vlage.

Sada je samo potrebno biti strpljiv, zalevati ga kada se prosuši zemlja i jednog dana će vas iznenaditi predivan izdanak baš kao što je i mene

  1. Način

Ovu metodu sam bolje popratila fotografijama pošto ju je lakše promatrati. Za ovu metodu je potrebno uzeti papirnate maramice ili neku spužvicu kojom ćete moći obaviti semenku manga nakon što je oslobodite iz ljušture. Za ovaj način nije potrebno stavljati semenku sa ljušturom u vodu jer će semenka celo vreme biti na vlažnome. Semenku oslobodite na isti način koji sam objasnila na prethodnom odlomku.

Kada oslobodite semenku položite je u papirnatu maramicu ili spužvicu i zatim dobro namočite.

Sledeće što trebate napraviti je uzeti papirnatu vrećicu (najbolje prozirnu) i staviti namočenu maramicu/spužvicu u vrećicu i dobro je zatvoriti. Bilo bi dobro da ju ne otvarate barem 3 nedelje jer pre toga sigurno neće proklijati, a izložit ćete semenku plesni.

Ako primetite da je ipak plesan napala semenku izvadite je i lagano protrljajte sodom bikarbonom  i zatim isperite. Potrebno je skinuti svu plesan sa semenke.

U vrećicu povremeno dodajte vode kako ne bi semenka ostala bez vlage.

Kada nikne ostavite da se razviju prvi listići i onda je tek posadite (toliko da semenka može biti pod zemljom a listići potpuno iznad zemlje. Ako je prerano posadite mogla bi istrunuti.

Nadam se da ćete uspeti uzgojiti svoj mango i uživati u svim njegovim čarima. Naime mango ima više vrsta, ali većina ima blago crvenkaste listove koji su uistinu zadivljujući. Želim Vam svu sreću u ovom poduhvatu! Izvor: http://organskocarstvo.blogspot.rs/