kako-da-se-resite-smrdljivih-martina

Kako da se rešite smrdljivih martina?

Imate osećaj da vam neprestano zuje iznad glave, ubijete ih, a onda vam se stambenim prostorom širi nesnosan smrad? Znamo kako vam je. Dosadni insekti bezopasni su za ljude, međutim čine velike štete na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako ih se rešiti?

Smrdljviih martina, čini se, svake godine je sve više, posebno sa prvim hladnijim danima, kada traže mesto da prezime, s o obzirom na to da te štitaste stenice tokom zime padaju u stanje hibernacije. Bude se tokom proleća kada vreme postane toplije.

Vinogradi i voćnjaci puni ovih stenica

Vinogradi i voćnjaci puni su smrdljivih martina ili smrdibuba, koji čine prilične štete na plodovima. Hrane se biljnim sokom i što je biljka ili njen plod sočniji, privući će više smrdljivih martina. Plodovi postaju lepljivi, oštećeni od sisanja sokova i dobijaju neugodan miris od materije koju luče martini. Najveće štete čine na paradajzu, grožđu, paprikama, malinama, ribizlama, mahunama. Kako se rešiti ovih biljnih štetočina koji inače ne napadaju i nisu opasni za ljude?

Eko preparati protiv smrdibuba

U borbi protiv smrdljivih martina koriste se brojni prirodni preparati koji nisu škodljivi za ljude i okolinu. U ekološkoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina, upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i larve, a vrlo su se dobrim pokazali i prirodni preaparati od lukovice, čili paprike ili gorušice. Podsećamo, postoji niz preparata koje možete pripremiti, a o kojima smo pisali prošle godine.

Od dosadnih martina moguće se, naravno, zaštititi i postavljanjem postavljanje mrežica na prozore. Barem da sprečite njihov ulazak u stambeni prostor. Privlači ih žuta boja, pa u dvorištu zalepite žuti papir na koji će dolaziti. Smrdljivi, kakvi jesu, ne podnose mirise koji nama inače odgovaraju, poput mirisa deterdženta. Odnosno, u litru vode ulijte 10-20 ml tečnog sapuna i poprskajte ih.  Kao i većinu insekata, odbija ih i miris belog lukai mente, pa ih postavite ispred svojih prozora ili vrata. Izvor: agroklub.rs

2 komentara

  1. Meni nista od ovoga nije pomoglo kada je basta, voce i vinograd u pitanju. Nisam primetila da im smetaju jaki mirisi. Probala prskanje belim lukom, cilijem… bas nista se nije desilo. Jedino sto mi je pomoglo to je ulje Nim-a. Njega sam kupila i prskala njime. Otprilike 2 supene kasike na 4-5l vode. Prskala sam uvece i sve zivo sam prskala. Ne ubija ih ali utice na njihovo razmnozavanje, tj. na neki nacin ih blokira u reprodukciji. Nisu nestali ali ih je bilo manje.

  2. Vrlo interesantno, nisam znao za deterdzent i probao sam na vinovoj lozi i mogu reci da 5-6 dana nije bilo nikakvih buba ali posle valjda nestane taj miris pa se vrate opet i treba prskati bar jednom nedeljno.

Comments are closed.