Kako da osušite voće

Zašto ne biste osušili kruške, jabuke, višnje, trešnje, šljive, grožđe, kajsije, breskve? Dobićete zdravu i ukusnu zamenu za slatkiše.

Sušene jabuke i kruške

Sastojci (za sve isto): Određeno voće, količina po želji

Priprema:

Zdrave plodove jabuka i krušaka oljuštite od kožice, prepolovite, očistite od semena, a zatim sušite u rerni na 50 stepeni oko 2 sata. Potom voće nanižite na kanap i okačite na promajno i prohladno mesto (može da stoji na terasi, ali nikako ne bi trebalo da bude izloženo jakim sunčevim zracima). Voće prekrijte gazom da ga zaštitite od insekata.

Višnje i trešnje

Priprema:

Zdravim plodovima otkinite peteljke, pa ih raširite na čist stolnjak, prekrijte ih gazom i ostavite na promajnom mestu da se suše. Važno je da voće često prevrćete, da bi se ravnomerno osušilo.

Suve šljive

Priprema:

Krupne i zdrave šljive operite i dobro obrišite čistom krpom, pokidajte im peteljke, poslažite u tepsiju obloženu čistim belim papirom i stavite u mlaku rernu (oko 50 stepeni) 2 sata da se prosuše. Šljive iznesite na sunce, pa ih posle 3 dana vratite ponovo u rernu na 50 stepeni oko 2 sata, pa ponovo na sunce. Ovo uradite još jedanput. Posle trećeg puta sušenja šljiva u rerni, šljive nanižite na konopac, prekrijte gazom i ostavite na promaji još 2-3 dana.

 Suvo grožđe

Priprema:

Zrele i lepe grozdove odsecite i zajedno sa peteljkom ispletite u venčiće. Držite na promajnom mestu da se postupno suši, ali ne sasvim, kako bi se zadržao sok.

Kajsije i breskve

Priprema:

Kajsije i breskve operite, dobro obrišite i prepolovite, pa izvadite koštice, a zatim sušite u rerni na 50 stepeni oko 2 sata. Voće nanižite na kanap, okačite na prohladno mesto i prekrijte gazom. Kad se kožica smežura i voće potpuno osuši spremno je za čuvanje.